Praha Jeruzalém

Podle izraelských vojenských odhadů má Hamas přibližně 7 000 raket, 300 protitankových a 100 protiletadlových raket, uvedl velitel IDF.

Od: Associated Press, 11. února 2021

Militantní skupina Hamas vládnoucí v Gaze doplnila od války s Izraelem v roce 2014  svůj arzenál a nyní má rozsáhlou zásobu raket, řízených střel a dronů, uvedl ve čtvrtek vysoký izraelský vojenský velitel.

Podle izraelských vojenských odhadů má Hamas přibližně 7 000 raket, 300 protitankových a 100 protiletadlových raket, uvedl.

 

Rovněž získal desítky dronů a má armádu o přibližně 30 000 mužích, včetně 400 členů námořních komand, kteří absolvovali sofistikovaný výcvik a dostali vybavení pro provádění námořních operací, dodal velitel. Mluvil pouze pod podmínkou anonymity.

Menší skupina Islámského džihádu, která často jedná nezávisle na Hamásu, se může pochlubit podobným arzenálem, uvedl tento velitel. Ta zahrnuje 6000 raket, desítky dronů a protitankových a protiletadlových raket a asi 400 příslušníků námořních sil.

Hamas také během války v roce 2014 využil útočné tunely vykopané pod hranicí Gazy. Od zahájení nepřátelských akcí Izrael objevil a zničil kolem 20 tunelů, včetně posledního velkého, který byl loni v říjnu stále ve výstavbě.

Velitel uvedl, že podzemní bariéra vybavená senzory pro detekci tunelů je z 99% dokončena a bude pokrývat celou hranici o délce 60 kilometrů.

Hamas, který je proti samotné existenci Izraele, převzal kontrolu nad Gazou při (krvavém) převratu v roce 2007. Od té doby vedl Izrael s Hamasem tři války a s ním a Islámským džihádem pak řadu menších potyček.

Aby ospravedlnil blokádu uvalenou na pobřežní pás od doby, kdy se Hamas chopil moci, poukázal Izrael na stále sofistikovanější vojenské schopnosti této militantní skupiny. Tato blokáda podporovaná sousedním Egyptem si na 2 milionové populaci Palestinců vybrala tvrdou daň.

Minulý týden Mezinárodní trestní soud v Haagu rozhodl, že jeho hlavní žalobce má pravomoc zahájit vyšetřování možných válečných zločinů ze strany Izraele a Hamásu. Pokud bude vyšetřování zahájeno, hlavní žalobkyně uvedla, že by se mohlo jednat o izraelské vojenské útoky v Gaze, palestinskou palbu a využívání lidských štítů.

Izraelští představitelé tvrdí, že se nedají odradit. Generálporučík Aviv Kohavi, vojenský náčelník štábu, v nedávném projevu varoval, že v budoucích konfliktech použije Izrael v obytných oblastech, kde jsou rakety skladovány a odpalovány, velkou sílu. Řekl, že izraelské jednotky budou varovat civilisty a vybídnou je k evakuaci ještě před zahájením úderů.

12.02.2021 05:59 Daniel Žingor197Zdroj: World Israel News

Klíčová slova