Praha Jeruzalém

Policie a Shinbet odhalily nelegální prodej zbraní bývalými zaměstnanci bezpečnostního průmyslu.

Autor: Uzi Baruch, 11. února 2021 12:59

Izraelská policie a Izraelská bezpečnostní agentura (Shinbet) vyslýchaly více než 20 izraelských občanů podezřelých ze zločinů proti bezpečnosti státu, porušení zákona o dohledu nad bezpečnostním vývozem, praní špinavých peněz a dalších ekonomických zločinů.

Podle této zprávy jsou podezřelí někteří bývalí zaměstnanci bezpečnostního průmyslu.

Během vyšetřování Shinbet bylo zjištěno, že podezřelí byli zapojeni do nelegálního vývoje, výroby, provádění experimentů a prodeje řízených střel pro jistou asijskou zemi.

Vyšetřování rovněž odhalilo, že podezřelí obdrželi pokyny od zdrojů napojených na tuto cizí zemi výměnou za velké částky peněz a další výhody.

Vyšetřování Shinbet odhalilo, že spojení mezi podezřelými a jejich kontakty v asijské zemi bylo utajováno, aby byl zamaskován pravý cíl dodávky raket.

Podle Shinbet vyšetřování odhalilo mnoho informací o způsobech jednání zahraničních zdrojů s Izraelci, včetně používání různých technik ke krytí a maskování transakcí a plateb za dodávky.

„Tato sága ilustruje potenciální poškození bezpečnosti státu spojené s nelegálními transakcemi izraelských občanů se zahraničními zdroji,“ uvedla Shinbet. „Součástí těchto hrozeb je obava, že se tyto technologie mohou dostat do zemí nepřátelských vůči Izraeli.“

Materiály z vyšetřování jsou nyní předány k posouzení ekonomickému odboru státního zastupitelství.

12.02.2021 06:20 Daniel Žingor140Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova