Praha Jeruzalém

„Pokud se to podaří, bude to obrovské, prostě obrovské. A zasáhne to celý svět,“ řekl Netanjahu.

Od: All Israel News 14. února 2021

Výzkumníci z telovivské nemocnice Ichilov nedávno oznámili pozitivní výsledky předběžných pokusů na potenciálním izraelském léku na COVID-19. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to označil za potenciální „zázračný lék“.

Léky vyvinuté a testované profesorem Nadirem Arberem z Ichilovova integrovaného centra prevence rakoviny prokázaly 95% pozitivní výsledek u pacientů s COVID-19 ve středně těžkém a těžkém stavu. Stav se během dvou dnů dramaticky zlepšil u 29 z 30 pacientů a z nemocnice byli propuštěni během tří až pěti dnů.

 

Experimentální izraelský lék s názvem EXO-CD24 se používá jednou denně po dobu pěti dnů a podle Arbera je ve srovnání se stávajícími vakcínami COVID-19 levný. Objevitel EXO-CD24 doufá, že nakonec pomůže mnoha zemím, které v současné době nemají vakcíny, zejména chudým zemím, které nejsou schopné financovat drahé vakcíny COVID-19 vyráběné světovými farmaceutickými giganty, jako jsou Pfizer, Moderna a AstraZeneca.

Začátkem ledna varovala Světová zdravotnická organizace (WHO), že boj proti pandemii podkopává extrémně vysoká koncentrace vakcín mezi relativně málo zeměmi s vysokými příjmy.

Během lednového tiskového briefingu v Ženevě se generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zabýval nerovným přístupem k vysoce vyhledávaným vakcínám COVID-19.

„Máme tady jasný problém – země s nízkými a většinou středních příjmů dosud vakcínu nedostávají,“ uvedl Ghebreyesus.

Navzdory své malé velikosti a omezeným zdrojům hraje Izrael již dlouho velmi významnou roli v pomoci rozvojovým zemím v oblastech zemědělství, vodního hospodářství a zdraví. Může být tedy trefné, že se právě Izrael stane tím, kdo vyvine cenově dostupnou léčbu koronaviru.

„Můžeme tento lék vyrábět efektivně a levně, takže by to mohlo být částečné řešení pro země, které si v současné době nemohou dovolit očkování. Je naší povinností, přinést toto poselství naděje do celého světa,“ řekl Arber.

V pondělí pozval Netanjahu Arbera do své kanceláře a požádal ho, aby mu vysvětlil jak funguje tento „zázračný lék“.

„Pokud se to podaří, bude to obrovské, prostě obrovské. A zasáhne to celý svět. To je úžasné. Přeji vám úspěch. Pokud něco potřebujete, řekněte a my vám pomůžeme. Tato maličkost by mohla změnit osud lidstva. To je úžasné. Hodně štěstí,“ řekl Netanjahu na briefingu.

Netanjahu údajně Arberovi slíbil, že odstraní zbytečné byrokratické překážky při zavádění nové léčby. Arber však zdůraznil, že rychlost tady nesmí přijít na úkor bezpečnosti testování.

Začátkem tohoto týdne už Netanjahu během tiskové konference s hostujícím řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem hovořil o „zázračném léku“.

„Pokud jste nakaženi koronou, jste vážně nemocní a máte dýchací potíže, vezmete si to, nadechnete se a vyjdete s dobrým pocitem,“ řekl Netanjahu Mitsotakisovi.

Řecký premiér vyjádřil o izraelskou léčbu COVID-19 velký zájem.

„Za předpokladu, že dokážeme překonat regulační překážky, by se Řecko rádo účastnilo klinických studií. Všem by se nám velmi ulevilo, kdybychom našli lék, který by dokázal vyléčit samotnou nemoc,“ řekl Mitsotakis.

Po setkání Netanjahua a Mitsotakise uvedla největší řecká nemocnice, že se bude účastnit pokusů s novou izraelskou léčbou COVID-19.

16.02.2021 05:36 Daniel Žingor498Zdroj: All Israel news

Klíčová slova