Praha Jeruzalém

Nepřátelství Severní Koreje vůči židovskému státu je až mysteriózní, dokud neuslyšíte šokující, titěrný a naprosto malicherný důvod, který za ním stojí.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 15. února 2021

Demokratická lidová republika Severní Korea, jeden z nejbrutálnějších totalitních režimů na světě, také dlouhodobě vystupuje proti Izraeli. Země východní Asie vyjadřuje nepřátelství vůči židovskému státu mimo jiné tím, že zásobuje nepřátele Izraele – zejména Írán – technologiemi balistických raket. Severní Korea byla také obviněna z pomoci Íránu při vývoji jaderných zbraní.

Důvod Severní Koreje, že tolik nenávidí Izrael, nemusí mít původ v bitvě ideologií mezi komunismem a kapitalismem, ale v pohmožděné pýše jednoho ze severokorejských národních sportovních týmů, který před více než 60 lety na významném mezinárodním turnaji vedl – a ze svého epického selhání obvinil Izrael.

Izraelský novinář Boaz Arad tweetoval, že když Severní Koreu jménem izraelského zpravodajského webu Ynet navštívil, odhalil šokující, titěrný a naprosto malicherný důvod, proč Severní Korea nenávidí Izrael, uvedl web Israellycool.

Podle Arada nenávist pochází z mistrovství světa ve fotbale 1966, které se konalo v Anglii, kde se kvalifikovala i smolná Severní Korea.

Severokorejci překvapivě postoupili do čtvrtfinále a vypadalo to, že jsou ve svém zápase s velmocenským Portugalskem na cestě k senzačnímu vítězství. V první polovině drželi Severokorejci nad Portugalci, historicky jednou z nejlepších fotbalových zemí na světě, šokující vedení 3: 0.

Portugalská fotbalová hvězda Eusébio se této příležitosti chopil a dal čtyři góly za sebou – Portugalsko se tedy ujalo vedení a José Augusto přidal v 78. minutě pátý gól a uzavřel výhru na 5: 3.

„Ukázalo se, že Severní Koreji nešlo o to, že by je o vítězství připravil Eusébio, za svoji prohru totiž obvinila rozhodčího a ten, kdo tento osudový zápas pískal, byl zesnulý izraelský fotbalový rozhodčí Menachem Ashkenazi,“ tweetoval Arad.

A tyto pocity přetrvávají dodnes, pokračoval Arad.

„Tento incident je v národním vědomí Severokorejců je tak hluboce zakořeněný, že když chtějí na fotbalových zápasech místní ligy nadávat rozhodčímu … prostě na něj řvou, že je „izraelský rozhodčí,““ řekl Arad

 

„V korejštině to zní takto: „Ai-su-ra-al-shim-pan-wen.“ Pokud se tedy chystáte navštívit Pchjongjang, nemluvte s nimi o fotbalu!“ Radí Arad.

16.02.2021 06:05 Daniel Žingor721Zdroj: United with Israel

Klíčová slova