Praha Jeruzalém

BBC připouští, že se její novinář mýlil a že za očkování nesou odpovědnost sami Palestinci.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 18. února 2021

V jednom z výjimečných případů se British Broadcasting Corporation omluvily a uvedly, že se jeden z jejích reportérů mýlil, když trval na tom, že je odpovědností Izraele poskytnout Palestincům očkování proti koronaviru, uvedly ve středu The Jewish Chronicle.

Během rozhovoru s Jonathanem Sacerdotiem z Chronicle v pořadu BBC Dateline London z 16. ledna moderátor BBC Shaun Ley trval na tom, že dohody z Osla podepsané mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou znamenají, že je úkolem Izraele naočkovat všechny Palestince.

Sacerdoti však Leyovi řekl, že je to zodpovědnost Palestinské samosprávy, a připomněl mu, že palestinské ministerstvo zdravotnictví loni uvedlo, že dostávají vakcíny prostřednictvím Světové zdravotnické organizace.

V rámci dohod z Osla Palestinci požadovali a dostali úplnou kontrolu nad svým zdravotním systémem, konkrétně včetně očkování.

Poté, co BBC obdržela řadu stížností na tento program, vydala opravu a uznala, že byla tato informace chybná, informovaly Chronicle.

Ve svém prohlášení pro tyto dlouhodobě etablované židovské noviny BBC popřely, že by byly zaujaté, a odmítly předchozí zprávu Chronicle ukazující na další zaujatost ve zprávách v arabské jazykové sekci BBC.

„Podle dohod z Osla jsme předpokládali, že je palestinská zdravotní péče v konečném důsledku odpovědností izraelské vlády,“ uvedly BBC, ale poté připustily: „Přestože v této otázce panuje širší spor, dohody, které Izrael s OOP podepsal, dávají Palestinské samosprávě, podle zásad na sebeurčení, odpovědnost za dohled nad veřejným zdravím.“

 

Ve své dřívější zprávě o Arabské sekci předaly Chronicle BBC „podrobnou dokumentaci zjevných porušení“, které ukázaly, že Arabská zpravodajská divize BBC „bagatelizuje útoky na Izraelce, používá jazyk inspirovaný Hamasem a bez problémů prezentuje extrémní názory. V jednom případě byla zveřejněna mapa, ze které byl Izrael vymazán.“

Podle tohoto příspěvku si arabské pokrytí BBC během posledních dvou let vyžadovalo v průměru jednu zásadní korekci ve zprávách o Izraeli měsíčně.

19.02.2021 05:15 Daniel Žingor187Zdroj: World Israel News

Klíčová slova