Praha Jeruzalém

Ruské jednotky hledají na hřbitově v palestinském uprchlickém táboře pozůstatky dvou vojáků IDF, kteří jsou od roku 1982 pohřešováni.

Ruské jednotky pokračují v prohledávání hřbitova uprchlického tábora Yarmouk před syrským hlavním městem Damaškem a hledají pozůstatky dvou izraelských vojáků, kteří byli zabiti v roce 1982 a má se za to, že jsou v této oblasti pohřbeni, uvedl ve středu deník Asharq Al-Awsat.

„Uběhly již více než tři týdny od doby, kdy ruské jednotky začaly pátrat po pozůstatcích dvou izraelských vojáků a prominentního izraelského agenta Eliho Cohena jižně od hlavního města Damašku,“ uvedla ve svém prohlášení na webu Syrská observatoř pro lidská práva.

„Rusové stále pokračují v odkrývání hrobů v táboře al-Yarmouk za účelem nalezení ostatků,“ uvedla organizace a dodala, že vykopávky vyvolaly v oblasti nevoli, protože Rusové „těmito operacemi znesvětili mrtvé.“ Syrské úřady o problému navíc mlčely.

„Předpokládalo se, že ruská strana dosáhla výsledků po třech týdnech vykopávek pomocí analýz DNA pozůstatků exhumovaných z těchto hrobů,“ uvedla Syrská observatoř pro lidská práva.

První zprávy o počátku ruských vykopávek se objevily začátkem tohoto měsíce. V roce 2019 pomohlo Rusko získat a identifikovat ostatky vojáka IDF Zacharyho Baumela, který byl – spolu se svými kamarády z tanku Zvi Feldmanem a Jehudou Katzem – zabit v bitvě během první libanonské války.

Katz a Feldman jsou stále nezvěstní, v roce 2018 navíc údajně syrští povstalci hroby vykopali a pokusili se ostatky vojáků IDF najít. 

Rusové možná hledají také hrob slavného izraelského špióna Eliho Cohena, který byl popraven Syřany v roce 1965 poté, co byla v Damašku prozrazena jeho skutečná identita tajného agenta Mossadu. V průběhu let Sýrie opakovaně odmítla izraelské žádosti o repatriaci jeho ostatků.

Ruské operace poblíž Damašku začaly během incidentu, během kterého přešla izraelská žena 1. února do Sýri. Žena byla nakonec repatriována s ruskou výpomocí výměnou za dva syrské vězně zadržované v Izraeli. 

Autor: Paul Shindman, 24. února 2021

26.02.2021 22:30 Kristýna Kupková259Zdroj: World Israel News

Klíčová slova