Praha Jeruzalém

Palestinská média zpočátku obviňovala Izrael, ale následně uvedla, že Hamas několik minut před výbuchem testoval odpalování raket na moře.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 7. března 2021

V neděli byli zabiti tři palestinští rybáři, když byl jejich rybářský člun zřejmě odpálen raketou ve vodách u pobřeží Gazy, kde teroristická skupina Hamas prováděla zkušební palbu, informovala arabská média.

Příčina výbuchu nebyla zpočátku známa a zprávy palestinských médií obviňovaly ze smrtící exploze izraelské námořnictvo, které během dne vypálilo na palestinské rybářské lodě varovné výstřely, aby nepřekročily vymezenou rybářskou zónu, uvedl Ynet.

Zdálo se, že člun zasáhla přímo raketa vystřelená z pevniny, informoval web Daily Sabah.

Prohlášení vydané Hamasem několik hodin po incidentu uvádí, že bylo zahájeno vyšetřování, přičemž zjevně vynechává jakoukoli zmínku o Izraeli.

„Ve spolupráci s bezpečnostními silami v Gaze byl zřízen tým odborníků, který má přezkoumat okolnosti úmrtí tří rybářů. Výsledky vyšetřování budou zveřejněny co nejdříve,“ uvádí prohlášení Hamasu zveřejněné v Telegram izraelskou skupinou Abu Ali Express, která sleduje média v arabském jazyce.

V neděli odpoledne se za zjevné podpory Hamasu konal masivní pohřební průvod tří „mučedníků“ s rozsáhlým pokrytím této události televizní stanicí Al-Quds ovládanou Hamasem.

Izraelské obranné síly vydaly prohlášení, ve kterém uvedly, že IDF nebyla do incidentu nijak zapojena a v době výbuchu se v oblasti, kde několik minut před ním místní palestinská média hlásila, že Hamas testuje palbu raket, nenacházela žádná plavidla izraelského námořnictva.

V průběhu let Hamas postupně pokračuje v budování svého vojenského arzenálu a za pomoci Íránu založil místní zbrojní průmysl k výrobě raket země-země, které odpaluje na izraelská města.

V prosinci tato teroristická skupina uspořádala s dalšími teroristickými organizacemi v Gaze vojenské cvičení, aby si nacvičila svou další konfrontaci s Izraelem. Toto cvičení také zahrnovalo vystřelení několika raket na moře.

08.03.2021 06:02 Daniel Žingor251Zdroj: World Israel News

Klíčová slova