Praha Jeruzalém

Interní návrh zprávy ukazuje, že Bidenova administrativa připravuje plán zaměřený na „obnovení“ amerických vztahů s Palestinskou samosprávou.

Autor: Elad Benari, 18. března 2021 2:43

Bidenova administrativa připravuje plán zaměřený na „obnovení“ amerických vztahů s Palestinskou samosprávou, uvádí interní návrh sdělení citovaného ve středu agenturou Reuters.

Dva lidé z ministerstva zahraničí obeznámení s dokumentem, o kterém poprvé informovali noviny The National se sídlem ve Spojených arabských emirátech, uvedly, že je stále v rané „pracovní fázi“, ale nakonec by mohly tvořit základ pro odvolání částí Trumpova přístupu, který palestinští Arabové odsoudili jako silně zaujatý ve prospěch Izraele.

Poznámka k části návrhu uvádí, že vizí USA je „urychlit svobodu, bezpečnost a prosperitu jak pro Izraelce, tak pro Palestince a to v tomto okamžiku“.

 

Uvedený dokument uvádí, že do konce března by mohlo být oznámeno, že pomoc Palestincům pro boj s COVID- bude 15 milionů dolarů. Uvádí také, že zaujímá tvrdší postoj k izraelským osadnickým aktivitám a zmiňuje snahy „dosáhnout palestinského závazku k ukončení plateb osobám uvězněným (Izraelem) za teroristické činy“.

Jeden ze zdrojů, který hovořil pod podmínkou anonymity, agentuře Reuters řekl, že dokument je předběžným návrhem, který podléhá revizi a jakákoli finální verze bude vyžadovat meziagenturní kontrolu.

„K tomuto konkrétnímu sdělení nemáme žádné komentáře,“ řekla novinářům na středečním brífingu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jalina Porterová.

Od nástupu do funkce obnovila Bidenova vláda vztahy s PA – ty byly od roku 2017 zmrazeny.

PA bojkotovala USA na protest proti tomu, že Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přenesl tam americké velvyslanectví.

Bidenova administrativa však plánuje vrátit zpět mnohé z Trumpovy politiky týkající se Izraele a Palestinské samosprávy, včetně obnovení pomoci Palestinské správě a znovuotevření kanceláře Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve Washingtonu, jakož i konzulátu v Jeruzalému.

18.03.2021 05:52 Daniel Žingor148Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova