Praha Jeruzalém

V rozhovoru pro arabská média se Netanjahu zavázal otevřít pro izraelské muslimy přímé lety z Tel Avivu do Mekky.

Autor: Dalit Halevi, 22. března 2021 5:05

Premiér Benjamin Netanjahu vyzývá arabskou veřejnost, aby nehledala pomoc u zprostředkovatelů a ve volbách podpořila jeho stranu Likud.

V neděli se v rozhovoru pro izraelské arabské weby panet.co.il a hala-tv.com Netanjahu zavázal zajistit při pravidelných poutích přímé lety izraelských muslimů z Tel Avivu do Mekky.

Netanjahu poznamenal, že navázání vztahů s arabskými zeměmi a rozvíjení vztahů mezi Židy a Araby v Izraeli povede k historické změně vztahů mezi Židy a Araby obecně.

Na otázku na založení palestinského státu Netanjahu uvedl, že v takovém scénáři by měla být bezpečnost plně v rukou Izraele, jinak by tato území převzali Hamas a Al-Káida. Řekl, že by mohla existovat Palestinská samospráva s rozšířenými pravomocemi nebo stát se sníženou svrchovaností.

Netanjahu také uvedl, že nemá problém s arabskou veřejností, ale spíše s jejími představiteli, a že podporuje plnou občanskou rovnost. Vysvětlil, že se nebude spoléhat na člena Knessetu Mansoura Abbase (leader Spojené arabské kandidátky) a vyzval arabskou veřejnost, aby ho (Abbase) ani jeho stranu nevolila.

22.03.2021 06:20 Daniel Žingor157Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova