Praha Jeruzalém

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí uvedl, že dohoda „může povýšit bilaterální vztahy na novou strategickou úroveň“.

Autor: David Isaac, World Israel News, 30. března 2021

25letá dohoda o strategické spolupráci uzavřená 27. března mezi Íránem a Čínou poskytne Íránu miliardy čínských investic výměnou za íránskou ropu.

Dohoda neboli „komplexní strategické partnerství“ zahrnuje hospodářské činnosti od ropy po zemědělství. Írán také získá přístup k čínským vojenským technologiím.

Podle The New York Times dohoda zavazuje Čínu, aby v průběhu 25 let v Íránu investovala 400 miliard dolarů.

„Je to prvním případem, kdy Írán podepsal s významnou světovou mocností tak dlouhodobou dohodu,“ uvádí agentura Associated Press. Tímto překonala dohodu podepsanou Íránem a Ruskem v roce 2001.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Saeed Khatibzadeh v pátek uvedl, že dohoda je „hluboká, vícestranná a plnohodnotná“ a „může povýšit dvoustranné vazby na novou strategickou úroveň “.

Podepsali jej íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif a čínský protějšek Wang Yi. Před podpisem se Yi setkal s íránským prezidentem Hasanem Rúhaním a zvláštním íránským vyslancem odpovědným za dohodu Ali Larijanim.

Kritici tvrdí, že nové partnerství bude znamenat konec sankcí USA, protože Írán nyní získal dlouhodobého odběratele ropy. Pokud se Írán takto znovu zásobí penězi, může navýšit podporu svým teroristickým zástupcům v regionu.

Dohoda rovněž posiluje přítomnost Číny na Středním východě, „která chce získat přístup k energii a surovinám a zvýšit svůj ekonomický vliv,“ uvádí se v úterý v redakčním listu Wall Street Journal.

Geopolitické důsledky mohou přesahovat Blízký východ.

Journal dále uvádí: „Země také vytvoří čínsko-íránskou banku s cílem vyhnout se dominanci amerického dolaru ve světovém obchodu, která umožňuje USA uvalovat sankce.“

„Prolomení nadvlády dolaru nad světovým obchodem a financemi je hlavním cílem Ruska, Číny a Íránu. Čína je přesvědčena, že rozhazovačná fiskální politika USA ohrožuje roli dolaru jako světové rezervní měny, a chtějí, aby ji nahradil čínský jüan.“

Jiní dohodu bagatelizovali. Bloomberg op-ed říká: „Přes veškerý íránský humbuk není dohoda ani tak „partnerství“, jako směnka, která se hlásí k lepším ekonomickým, politickým a obchodním vztahům mezi oběma zeměmi v příštím čtvrtstoletí.“

Rovněž tvrdí, že u dohod pro Čínu důležitých ji podepisuje prezident Si Ťin-pching, nikoli jeho ministr zahraničí.

Journal ovšem o těch, kteří chtějí dohodu bagatelizovat říká: „Nevěřte jim. Jde o velký problém, který prosazuje strategické zájmy obou stran a to na úkor USA a stability na Středním východě.“

31.03.2021 05:32 Daniel Žingor192Zdroj: World Israel News

Klíčová slova