Praha Jeruzalém

Bidenova administrativa v tichosti navyšuje pomoc Palestinské samosprávě, uvádí Associated Press.

Elad Benari, 1. dubna 2021, 0:11

Bidenova administrativa v tichosti navyšuje pomoc Palestinské samosprávě, uvedla ve středu agentura Associated Press poté, co bývalý prezident Donald Trump téměř veškerou tuto pomoc pozastavil.

Podle zpráv z minulého týdne, den poté, co Bidenova administrativa oznámila, že dává zranitelným komunitám palestinských Arabů na pomoc v boji proti pandemii COVID-19 15 milionů dolarů, informovala Kongres bez veřejného oznámení, že posílá PA 75 milionů dolarů jako ekonomickou  podporu, která se, po škrtech v době Trumpa, částečně použije k opětovnému získání jejich „důvěry a dobré vůle“.

Ministerstvo zahraničí oznámení odmítlo komentovat a nebylo jasné, zda 75 milionů dolarů už zahrnuje 15 milionů dolarů na pomoc pro boj s pandemií.

Vláda obecně podporuje obnovení pomoci Palestincům, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price.

„Stále věříme, že americká podpora palestinskému lidu, včetně finanční podpory, je v souladu s našimi hodnotami. Je to v souladu s našimi zájmy. Je to samozřejmě v souladu se zájmy palestinského lidu. Je to také v souladu se zájmy našeho partnera Izraele a do budoucna toho budeme mít ke sdělení ještě víc,“ řekl novinářům podle AP.

Od nástupu do funkce obnovila Bidenova vláda vztahy s PA, které byly od roku 2017 zmrazeny.

PA bojkotovala USA na protest proti tomu, že prezident Donald Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přesídlil tam velvyslanectví USA v Izraeli.

Bidenova administrativa však plánuje mnoho Trumpových kroků týkajících se Izraele a Palestinské samosprávy zrušit, včetně znovuotevření kanceláře Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve Washingtonu a také konzulátu v Jeruzalémě.

Nedávno vydaný dokument odhaluje, že Bidenova administrativa připravuje plán zaměřený na „obnovení“ amerických vazeb s PA.

Vize USA podle sdělení zní: „urychlit svobodu, bezpečnost a prosperitu jak pro Izraelce, tak pro Palestince a to teď hned.“

01.04.2021 05:32 Daniel Žingor143Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova