Praha Jeruzalém

Poslední známý Žid v Afghánistánu se stěhuje do Izraele, což znamená konec 2 000 let staré zdejší židovské komunity.

Autor: Gabe Friedman, JTA, 4. dubna 2021, 21:55

Muž, který je již více než deset let znám jako poslední Žid v Afghánistánu, odchází do Izraele v obavě, že příslib americké armády opustit zemi zanechá vakuum, které bude naplněno radikálními skupinami, jako je Taliban.

„Abych zjistil, co se stane v Afghánistánu, budu muset sledovat izraelskou televizi,“ řekl Zabulon Simantov v neděli Arab News.

61 letý Simantov řekl, že odejde na podzim po letošní sezóně Svátků.

Jeho manželka, Židovka z Tádžikistánu a jejich dvě dcery žiljí v Izraeli už od roku 1998. Simantov však zůstal v rodném Afghánistánu, aby se tu, během desetiletí násilí a politických zmatků, včetně období vlády Talibanu a války s USA, staral o osamělou kábulsou synagogu.

 

„Podařilo se mi tu v Kábulu chránit synagogu jako lvovi z Judy,“ řekl Arab News.

Simantov, prodejce koberců a šperků, se narodil v afghánském městě Herát, které bylo před desítkami let domovem stovek Židů. Nakonec se přestěhoval do Kábulu, ale v roce 1992 uprchl do Tádžikistánu a poté se vrátil zpátky do hlavního města.

Bez něj se synagoga uzavře a ukončí tak éru židovského života v zemi, o které se vědci domnívají, že začala před nejméně 2000 lety.

„Pokud se Taliban vrátí, budou nás znova fackovat,“ řekl Simantov minulý týden pro Rádio Svobodná Evropa v článku o exodu mnoha menšinových populací v zemi.

05.04.2021 05:45 Daniel Žingor242Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova