Praha Jeruzalém

Jordánský král Abdalláh II. prohlásil, že politická krize týkající se jeho nevlastního bratra prince Hamzeho skončila.

Autor: Elad Benari, 8. dubna 2021, 4:01

Jordánský král Abdalláh II ve středu prolomil mlčení a řekl svému národu, že nejhorší politická krize za poslední desetiletí vyvolaná údajným spiknutím s jeho nevlastním bratrem princem Hamzahem skončila, uvádí AFP.

Vláda obvinila Hamzaha – bývalého korunního prince, který byl v roce 2004 odsunut na vedlejší kolej – z účasti na spiknutí za účelem „destabilizace bezpečnosti království“ a zatkla nejméně 16 lidí.

Král Abdulláh však ve středu prohlásil, že je Hamzah, který po zprostředkování strýcem podepsal dopis, v němž slibuje svou loajalitu králi, ve svém paláci, díky královské „péči“ v bezpečí.

„Dnes s vámi mluvím, má rodina a můj kmen … abych vás ujistil, že vzpoura byla udušena v zárodku, a že naše hrdé Jordánsko je v bezpečí a stabilní,“ řekl Abdullah v řeči přečtené jeho jménem ve státní televizi.

„Tato výzva posledních několika dní nebyla pro stabilitu našeho národa ani nejtěžší ani nejnebezpečnější, ale pro mě osobně byla nejbolestivější,“ uvedl podle oficiálního anglického překladu zveřejněného po vysílání.

„Vzpoura přišla zevnitř i mimo náš dům,“ dodal.

Král řekl, že pociťuje „jako bratr a hlava hášimovské rodiny a jako vůdce tohoto pyšného lidu šok, bolest a hněv“.

Hamzah se stal hlasitým kritikem a obviňoval jordánské vedení z korupce, nespotismu a autoritářské vlády.

Ve videu, které v sobotu zaslal BBC, kritizoval „nekompetentnost, která během posledních 15 až 20 let v naší vládní struktuře převládá a zhoršuje se“.

„Nikdo není schopen o ničem promluvit ani vyjádřit svůj názor, aniž by byl šikanován, zatčen, obtěžován a nebylo mu vyhrožováno,“ obvinil.

The Guardian uvedly, že po sobotním pokusu o puč proti králi Abdalláhovi II byly cesty do Hamzahova paláce zablokovány bezpečnostními službami hlídkujícími vstupy do hlavního města Ammánu.

Poté, co v pondělí vyjádřil Abdulláh svou loajalitu ke králi, Abdullah ve středu uvedl, že Hamzah nabídl svou podporu monarchii.

„Hamzah je dnes se svou rodinou, v jeho paláci, v mé péči,“ řekl Abdullah na jeho adresu.

 

„Princ Hamzah se před svou rodinou zavázal, že bude následovat kroky předků, bude i nadále věrný svému poslání a že dá jordánskému zájmu, ústavě a zákonům přednost před všemi ostatními zájmy.“

Vyšetřování těchto událostí pokračuje, řekl král.

09.04.2021 06:23 Daniel Žingor195Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova