Praha Jeruzalém

Mluvčí ministerstva zahraničí USA: Jsme připraveni podniknout kroky nezbytné k návratu k dodržování íránské jaderné dohody.

Autor: Elad Benari, 8. dubna 2021 6:41

USA jsou připraveny zrušit sankce vůči Íránu s cílem obnovit dodržování jaderné dohody z roku 2015, včetně těch, které jsou v rozporu s paktem, uvedlo ve středu podle agentury Reuters americké ministerstvo zahraničí.

„Jsme připraveni podniknout kroky nezbytné k návratu k dodržování JCPOA, včetně zrušení sankcí, které jsou v rozporu s JCPOA,“ řekl novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price.

Dodal však: „Nejsem v pozici, abych vám dal přesný odkaz na to, co by to mohlo být.“

V reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018, Írán postupně snižoval svůj soulad s dohodou z roku 2015.

Prezident Joe Biden vyjádřil přání vrátit se k dohodě, ale zdůraznil, že Írán musí obnovit její dodržování před všemi jednáními o návratu USA k dohodě.

V pondělí Price uvedl, že USA jsou připraveny přezkoumat klíčové sankce vůči Íránu, pokud bude v souladu s jadernou dohodou z roku 2015.

Priceovy komentáře přišly několik hodin poté, co se předseda vlády Benjamin Netanjahu během oficiální ceremonie u příležitosti zahájení Dne památky holocaustu dotkl íránské jaderné hrozby.

„Jaderná dohoda s Íránem je opět na stole, ale historie nás naučila, že jsou takovéto dohody bezcenné. Říkám také našim nejlepším přátelům: jaderná dohoda, která vydláždí cestu Íránu, nás nesváže,“ řekl Netanjahu.

11.04.2021 06:01 Daniel Žingor107Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova