Praha Jeruzalém

Ve 20:00 se po celé zemi rozezněla minutová siréna – ta oznámila oficiální zahájení uctění památky padlých.

Podle World Israel News, 13. dubna 2021

Izraelský „Pamětní den padlých vojáků izraelských válek a obětí teroristických útoků“ začal v úterý západem slunce.

Ve 20:00 se po celé zemi rozezněla minutová siréna. Vzpomínkové obřady začaly bezprostředně poté.

Hlavní obřad se bude konat na náměstí Západní zdi v Jeruzalémě. Zúčastní se ho prezident Reuven Rivlin, náčelník štábu podplukovník Aviv Kochavi, starosta Jeruzaléma Moshe Leon a další představitelé. Očekává se účast pěti set lidí.

Celkový počet těchto obětí je v Izraeli, od roku 1860 do letošního Pamětního dne, 23 928. Počet civilistů zabitých v nepřátelských akcích od vyhlášení státu v roce 1948 je 3 158.

Od posledního Pamětního dne byli zabiti dva civilisté. Jsou to Esther Horganová, která byla ubitá k smrti poblíž jejího domova v Samaří, a rabín Shai Ohayon, který byl ubodán při cestě domů ve středním Izraeli.

Ve středu v 11:00 se rozezní dvouminutová pamětní siréna, která bude signalizovat zahájení oficiálních vzpomínkových bohoslužeb na 52 vojenských hřbitovech a pamětních místech po celé zemi. Během dvouminutové sirény se občané Izraele zastaví, stejně, jako auta a veškeré obchodování.

V 13:00 se v Památníku obětem teroristických činů na hoře Herzl na počest Památky obětí terorismu uskuteční státní obřad.

Jména všech obětí izraelských válek běží od úterního západu slunce do středy na mnoha izraelských kanálech.

Kvůli Covid-19 požádalo ministerstvo obrany, aby hřbitovy navštěvovaly pouze rodiny, které ztratily své blízké. Oficiální pamětní web ministerstva letos přidal možnost zapálení virtuálních svíček. Zapalování pamětních svíček je tradičním způsobem, jakým si Izraelci tento temný den připomínají.

14.04.2021 05:51 Daniel Žingor78Zdroj: World Israel News

Klíčová slova