Praha Jeruzalém

Američané prý dokonce přijali myšlenku platit Íránu náhrady za dříve uvalené ekonomické sankce.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 18. dubna 2021

Izraelské zdroje uvádějí „totální americký kolaps“ vůči požadavkům Islámské republiky při jednání ve Vídni ohledně návratu k jaderné dohodě z roku 2015, uvedly v neděli Izrael Hayom.

Podle informací, které se dostaly do Izraele, jsou obě strany blízko k podpisu dohody o návratu k jaderné dohodě z roku 2015.

Izrael Hayom uvádí, že po pouhých 11 dnech nepřímých rozhovorů ve Vídni se USA rozhodly nepožadovat, aby Írán demontoval nové odstředivky, které nedávno nainstaloval, což by vrátilo jeho schopnost obohacování uranu zpět do bodu, kdy byla dohoda poprvé uzavřena. Íránu bude údajně stačit, aby je odpojil.

Nové odstředivky dokáží oddělit izotopy uranu 50krát rychleji než ty staré a jedná se o porušení původních dohod.

V pátek začal Írán také obohacovat uran daleko nad rámec množství povoleného v této dohodě a to na nevídaných 60%. To Írán při jednáních pouřil jako další nátlakovou taktiku, protože je to krátký krok k získání uranu na úrovni možnosti výroby zbraně.

Prezident Joe Biden tedy odmítl pozastavit jednání. „Stále jednáme,“ řekl.

Íránský vyjednavač Abbas Araqči byl spokojen s tempem sobotních rozhovorů a řekl: „Zdá se, že se tu vynořuje nové porozumění“ a „věříme, že jsme dospěli do bodu formulování návrhu porozumění“.

Vyjednavači pracovali na zrušení amerických restrikcí. Klíčovým požadavkem Íránu je zrušení sankcí ještě před plněním z jejich strany.

Američané také údajně v zásadě přijali požadavek mullahů na náhradu ekonomických škod, které země utrpěla v důsledku sankcí uvalených Trumpovou administrativou.

Počáteční sliby ministra zahraničí Antony Blinkena vyjednat „delší a silnější“ dohodu, která by zmírnila obavy izraelských a regionálních sunnitských arabských spojenců z jaderného Íránu, se podle všeho také vypařily, tvrdí izraelští představitelé.

Také už se nediskutuje o zákazu vývoje raket dlouhého doletu, který by mohl nést jaderné hlavice, ani o důsledcích pokračující destabilizace Íránu v Iráku, Libanonu a Jemenu.

Prodloužení klauzule o prodloužení restrikcí k íránskému jadernému programu na čtyři roky, je také zjevně mimo jednací stůl.

„Američané možná budou chtít věřit, že získají lepší dohodu někdy v budoucnu,“ řekl jeden izraelský představitel, „ale v okamžiku, kdy se vrátí k původní dohodě, ztratí jakýkoli vliv na Írán, který nemá zájem na změně současné dohody . Tento slib (lepší dohody) je buď lež, nebo předstírání neviny.“

Izrael a USA o íránské otázce navzájem jednají. Minulý týden pozval poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan svůj izraelský protějšek Meira Ben Shabat, aby do konce měsíce navštívil třetí kolo strategických rozhovorů mezi oběma zeměmi.

19.04.2021 05:54 Daniel Žingor218Zdroj: World Israel News

Klíčová slova