Praha Jeruzalém

Státní televize označila podezřelého za 43letého Reza Karimiho.

Od: Associated Press, 17. dubna 2021

Írán v sobotu ukázal na podezřelého z útoku na své jaderné zařízení v Natanzu, při kterém byly pokozeny centrifugy a uvedl, že uprchl ze země „pár hodin předtím“, než došlo k sabotáži.

I když rozsah škod způsobených sabotáží z 11. dubna zůstává nejasný, přišel tento útok v době, kdy se Írán pokouší vyjednat se světovými mocnostmi, že mu USA umožní znovu vstoupit do děravé jaderné dohody a zruší ekonomické sankce, kterým čelí.

Írán již v reakci na to začal, i když v malém množství, obohacovat uran až na 60% čistotu – třikrát vyšší než kdykoli předtím. Sabotáž a reakce Íránu na ni také dále vyvolaly další napětí na Středním východě, kde stále zuří stínová válka mezi Teheránem a hlavním podezřelým Izraelem.

Státní televize označila podezřelého za 43letého Reza Karimiho. Ukázala jeho pasovou fotografii a identifikovala ho jako Karimiho s tím, že se narodil v nedalekém městě Kashan v Íránu.

Tyto zprávy také vysílaly něco, co se zdálo být „rudým upozorněním“ Interpolu a žádostí o jeho zatčení. Žádost o zatčení nebyla ve veřejné databázi Interpolu okamžitě k dispozici. Interpol se sídlem ve francouzském Lyonu to odmítl komentovat.

Televizní zprávy uvedly, že probíhají „nezbytná opatření“, aby se Karimi vrátil do Íránu legálními kanály, aniž by to dále specifikovaly. Předpokládané „rudé upozornění“ Interpolu uvádělo historii jeho zahraničních cest po Etiopii, Keni, Nizozemsku, Kataru, Rumunsku, Turecku, Ugandě a Spojených arabských emirátech.

Zprávy neuvedly, jak by Karimi získal přístup k jednomu z nejzabezpečenějších zařízení v Islámské republice. Poprvé se však však objasnily, že úřady uznávají, že zařízení v Natanz zasáhl výbuch.

Došlo k „omezené explozi malé části cesty dodávající elektřinu do haly odstředivek,“ uvedly televizní zprávy. „Tento výbuch nastal kvůli přítomnosti výbušných materiálů a nedošlo k žádnému kybernetickému útoku.“

První zprávy v izraelských médiích vinily z poškození kybernetický útok.

Zprávy íránské státní televize rovněž uvedly, že existují fotky potvrzující spíše verzi exploze než kybernetického útoku, ale tyto snímky neukázaly.

Zprávy naopak ukázaly odstředivky v hale, stejně jako to, co vypadalo jako varovná páska před vstupem do zařízení v Natanz. V jednom ze záběrů uváděl televizní reportér rozhovor s nejmenovaným technikem, který byl filmován zezadu – tady jde pravděpodobně o bezpečnostní opatření, protože v minulosti byly na íránské vědce páchány atentáty – s podezřením, že šlo o izraelské útoky.

Ve Vídni v sobotu dále pokračovala jednání dalšími setkáními íránských diplomatů a zástupců pěti mocností, které v dohodě zůstávají, s pracovními skupinami na úrovni odborníků pro rušení sankcí a na jaderné otázky. Jednání mají pokračovat do příštího týdne.

Íránský vyjednavač státní televizi řekl, že jednání vstoupila do nové fáze a dodal, že Írán předložil návrhy dohod, které by mohly být základem pro jednání.

„Myslíme si, že rozhovory dospěly do fáze, kdy strany mohou začít pracovat na společném návrhu,“ řekl Abbas Araghchi. „Zdá se, že se objevuje nové porozumění a nyní existuje shoda ohledně konečných cílů.“

 

Enrique Mora, představitel Evropské unie, který rozhovorům předsedal, tweetoval, že „bylo dosaženo pokroku v tomto velmi nesnadném úkolu. Nyní potřebujeme pracovat na detailech.“

Dohoda z roku 2015, od níž bývalý prezident Donald Trump v roce 2018 odstoupil, byla navržena tak, aby zabránila Íránu v hromadění dostatečného množství obohaceného uranu, potřebného k získání jaderné bomby, výměnou za zrušení ekonomických sankcí.

Írán trvá na tom, že jeho jaderný program je mírový, ačkoli Západ a IAEA tvrdí, že Teherán má organizovaný vojenský jaderný program.

V roce 2018 předložil Izrael přesvědčivé důkazy, které z Teheránu získali jeho agenti, včetně důkazu o íránském programu vývoje jaderných zbraní.

Írán již dříve uvedl, že může pro lodě s jaderným pohonem využívat až 60% obohaceného uranu.

Islámská republika však v současnosti ve svém námořnictvu takové lodě nemá.

Útok v Natanzu byl původně popsán pouze jako výpadek elektrické sítě, ale později ho íránští představitelé začali označovat za útok.

Jeden íránský představitel v rozhovoru pro státní televizi uvedl, že bylo „poškozeno a zničeno několik tisíc centrifug“. Žádný jiný představitel však toto číslo nezopakoval a nebyly zveřejněny žádné snímky, které by to potvrdily.

19.04.2021 06:37 Daniel Žingor151Zdroj: World Israel News

Klíčová slova