Praha Jeruzalém

Očekávaným prohlášením, že masakr v Arménii byl genocidou, riskuje Biden, že rozzlobí Turecko, ale splní sliby své předvolební kampaně.

Autor: Elad Benari, Kanada, 24. dubna 2021 1:40

Americký prezident Joe Biden v pátek informoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že má v úmyslu uznat masakry Arménů v Osmanské říši v roce 1915 za genocidu, uvedly zdroje Reuters.

Očekávaný první telefonát mezi oběma vůdci se uskutečnil více než tři měsíce po Bidenově inauguraci 20. ledna.

Ani prohlášení Bílého domu k telefonnímu hovoru, ani informace poskytnuté tureckým prezidentským úřadem ovšem otázku arménského masakru nezmínily.

„Prezident Biden dnes hovořil s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, čímž vyjádřil svůj zájem o konstruktivní dvoustranné vztahy s rozšířenými oblastmi spolupráce a efektivním řešením vzájemných sporů,“ uvedl Bílý dům v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Agentura uvedla, že se oba vůdci dohodli na setkání na okraji červnového summitu NATO k dalšímu, širšímu rozhovoru o vzájemných vztazích obou zemí.

Prohlášení tureckého prezidentského úřadu uvádí, že se Biden a Erdogan shodli na „strategickém charakteru dvoustranných vztahů a významu budování hlubší spolupráce v otázkách společných zájmů“.

Tento rozhovor přišel den poté, co bylo oznámeno, že má Biden v úmyslu formálně uznat vyvraždění 1 až 1,5 milionu Arménů Osmanskou říší během První světové války.

Očekávaným prohlášením, že masakr v Arménii byl genocidou, kterému se předchozí prezidenti vždy vyhýbali, riskuje Biden, že rozzlobí Turecko, ale splní sliby své předvolební kampaně.

V prosinci 2019 přijal americký senát jednomyslně rezoluci, která uznává masové vrařdění Arménů jako genocidu.

V roce 2016 uznalo Německo masakr Arménů za genocidu, což vyvolalo rozhněvání ze strany Turecka a odvolání jejich velvyslance v Berlíně.

Na začátku téhož roku Turecko stejně tak stáhlo svého velvyslance v Rakousku poté, co i tento evropský národ uznal arménskou genocidu.

Rusko také uznalo arménskou genocidu, což opět Turecko, které je členem NATO, velmi rozhněvalo.

Bývalý americký prezident Barack Obama se rozhodl genocidu neuznat a to navzdory svému předvolebnímu slibu, který učinil během prezidentské kampaně v roce 2008.

25.04.2021 05:45 Daniel Žingor128Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News