Praha Jeruzalém

Minulý týden došlo v jeruzalémském Starém městě mezi arabskými a židovskými skupinami k řadě ošklivých střetů.

Od: i24NEWS, 27. dubna 2021, 19:34

Ayman Odeh, šéf izraelské politické strany Joint Arab, vyzval k palestinskému povstání a ocenil arabskou mládež za její aktivní roli při nedávných střetech mezi Židy a izraelskými policejními silami v Jeruzalémě.

Ve zprávě zveřejněné na Facebooku v arabštině a hebrejštině Odeh uvedl: „Není to poprvé, co policie a vláda jednaly násilně.“

„Je dobré, že odstranili kontrolní stanoviště u Damašské brány – nedělali nic jiného, ​​než že šířili násilí a nenávist. Cenu zaplatili obyvatelé východního Jeruzaléma, kteří budou i nadále bojovat proti útlaku a diskriminaci okupace.“

„Tyto střety jsou někdy klidné a někdy násilné,“ pokračoval Odeh, „a bude tomu tak až do doby, než intifáda ukončí okupaci a vyvěší palestinskou vlajku nad mešitou Al-Aksá, nad kostely a nad branami Jeruzaléma ,“ dodal.

Termín intifáda je arabské slovo, které znamená násilné povstání nebo jen povstání a klíčový koncept dnešních Arabů odkazující na legitimní povstání proti útlaku.

V sobotu večer vyzval izraelský premiér Benjamin Netanjahu, po pátečních velmi násilných střetech s více než 100 zraněnými Židy, Palestinci a policií, k uklidnění situace.

„Na prvním místě chceme zajistit dodržování práva a veřejného pořádku (…) Nyní požadujeme, aby byl respektován zákon a vyzývám všechny strany, aby se uklidnily,“ uvedl Netanjahu ve svém prohlášení.

Minulý týden došlo mezi arabskými a židovskými skupinami k řadě ošklivých konfrontací. Ty vedly v Jeruzalémě a Jaffě ke střetům a škodám na majetku.

V jednom případě několik stovek židovských demonstrantů organizovaných Lahavou, krajně pravicovou organizací, narazilo na arabské protestující kolem Damašské brány, bodu vzplanutí nepokojů ve Starém městě Jeruzaléma.

Policie tady k rozptýlení davu a zabránění dalšímu násilí použila slzný plyn a omračovací granáty.

29.04.2021 05:50 Daniel Žingor196Zdroj: i24NEWS

Klíčová slova