Praha Jeruzalém

Premiér uvedl, že bude provedeno „důkladné, seriózní a podrobné vyšetřování, aby se zajistilo, že se taková katastrofa už nebude opakovat“.

„Katastrofa na Meronu je jednou z nejhorších katastrof, které zasáhly Stát Izrael. Truchlíme za oběti. Naše srdce jsou s rodinami a se zraněnými, kterým přejeme úplné uzdravení,“ řekl Netanjahu, když ho představitelé bezpečnostních složek informovali o tom, jak k tragédii došlo.

„Byly to srdcervoucí scény. Lidé byli utlačeni k smrti, a to i včetně dětí. Mnoho z obětí stále nebylo identifikováno a já bych se chtěl vyhnout šíření fám na sociálních sítích, protože to láme rodinám srdce. Nechte prosím pracovat úřady,“ prosil Netanjahu a poděkoval záchranným a bezpečnostním silám za zabránění „daleko horší katastrofě“.

„Chtěl bych vyhlásit neděli za den národního smutku,“ řekl Netanjahu, který zrušil nedělní týdenní zasedání vlády. „Všichni se připojme k zármutku rodin a modleme se za blaho zraněných.“

Netanjahu uvedl, že bude provedeno „důkladné, seriózní a podrobné vyšetřování, aby se zajistilo, že se taková katastrofa nebude opakovat.“

K tragédii došlo kolem 1:30 ráno, když někteří lidé sklouzli po nakloněném chodníku, padli dozadu na ty, kteří byli za nimi, a vytvořili dominový efekt, který uvězněné utlačil.

Dav odhadovaný na více než 100 000 se tlačil na Meronu k hrobce uctívaného mudrce rabína Šimona Bar Yochai pro každoroční slavnosti Lag B’Omer, které tradičně zahrnují celonoční modlitby, ohně a oslavy.

Mnoho věřících přivedlo na událost své malé syny, aby je poprvé ve věku 3 let ostříhali. Je známo, že mezi oběťmi bylo několik dětí.

Výzvy k vyšetřování přicházejí z celého politického spektra, ale lidé, kteří každoroční akci organizovali a bývalí reportéři, kteří se pouti v minulosti zúčastnili, uvedli, že slavnosti Lag B’Omer jsou známé jako tikající časovaná bomba, protože kvůli velkému přeplnění je dost pravděpodobné, že se dav vymkne kontrole a propukne panika.

„Je to jedna z nejtěžších katastrof, se kterými jsem se potýkal,“ řekl Haim Spielberg, který se již roky dobrovolně hlásí k záchranné organizaci ZAKA. „Viděl jsem desítky lidí ležet na zemi a tlačit je do úzké uličky. Všude se ozývaly výkřiky o pomoc. U některých z nich lékaři a záchranáři prováděli KPR.“

„Ve vzduchu bylo cítit pach smrti a žalu, protože bylo přinášeno stále více nosítek s lidmi bez známek života.“

Autor: Paul Shindman, 30. dubna 2021

01.05.2021 09:05 Kristýna Kupková199Zdroj: World Israel News

Klíčová slova