Praha Jeruzalém

„Účastníci využívají svobodu projevu a shromažďování k šíření své nenávisti,“ říká šéf židovské rady.

Autor: Toby Axelrod, JTA, 1. května 2021 22:30

Berlín letos poprvé zakázal každoroční pochod protiizraelského Dne Al-Quds – město se postavilo proti této události, přestože se už od roku 1996 stala místní tradicí.

Začátkem tohoto týdne bylo oznámeno, že byl letošní protest zrušen.

Den Al Quds, který protestuje proti založení státu Izrael, ustanovil v roce 1979 íránský vůdce ajatolláh Chomejní. Od té doby jeho následovníci přinesli tento den do měst s velkou muslimskou populací po celém světě. Konává se pravidelně Ramadánu nebo krátce po něm.

Židovské a proizraelské skupiny se už roky snaží pochod zakázat, jako čistě antisemitskou demonstraci. V Německu je požadavek na zničení Izraele nezákonný.

„Účastníci bezohledně využívají svobodu projevu a shromažďování k šíření své nenávisti,“ řekl Josef Schuster, vedoucí Ústřední rady Židů v Německu, pro noviny Judische Allgemeine.

Německo v loňském roce označilo za teroristickou organizaci militantní skupinu Hizballáh podporovanou Íránem a Schuster dodal, že tento krok „by měl usnadnit zákaz pochodu Al-Quds, protože jeho napojení na zakázaný Hizballáh je zřejmé“.

V roce 2016 Berlín zabránil demonstrantům Al Quds nést vlajky Hizballáhu s odůvodněním, že obraz zvednuté útočné zbraně je výzvou ke genocidě.

Od roku 1996 přilákala tato demonstrace v Berlíně každoročně na 300 až 1 000 islamistů. Muži a ženy tady pochodují odděleně.

Podle Judische Allegemeine Zeitung bylo mezi 2 000 lidmi, kteří se letos zaregistrovali k účasti na této akci plánované na 8. května, několik arabských muslimských skupin. Loňský pochod byl zrušen kvůli pandemii COVID-19.

02.05.2021 05:54 Daniel Žingor183Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News