Praha Jeruzalém

Bílý dům nejprve setkání mezi Bidenem a Cohenem nijak nekomentoval, dokud zprávy o jejich setkání neunikly do médií.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 2. května 2021

V době, kdy ve Vídni pokračují rozhovory o íránské jaderné dohodě, se v pátek v Bílém domě setkal prezident Joe Biden se šéfem Mosadu Yossi Cohenem.

Cohen se učastnil oficiálně plánované schůzky k projednání „regionálních otázek“ s poradcem pro národní bezpečnost Jakeem Sullivanem a Biden „se připojil“, zatímco spolu tito muži hovořili, řekl vysoký představitel Axiosu.

Před rozhovorem s prezidentem byl Cohen údajně informován premiérem Netanjahuem ohledně aktuální íránské hrozby. Po rozhovoru s Bidenem volal Cohen obratem zpátky Netanjahuovi, informovaly Axios.

Všeobecně se předpokládá, že izraelští představitelé aktivně pracují na odrazení vlády USA od opětovného vstupu do íránské jaderné dohody z roku 2015.

Bílý dům o setkání mezi Bidenem a Cohenem neinfomoval, dokud neunikly zprávy o jejich setkání.

Američtí představitelé schůzku bagatelizovali.

„V pátek ráno se Yossi Cohen v Bílém domě setkal s Jakeem Sullivanem a dalšími představiteli národní bezpečnosti, aby diskutovali o otázkách regionální bezpečnosti. Prezident Biden se připojil a vyjádřil soustrast s tragédií na hoře Meron,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí NSA.

Ministr zpravodajských služeb Eli Cohen se minulý týden vyslovil proti potenciální dohodě. V rozhovoru pro agenturu Reuters varoval, že by tato dohoda nijak nesnížila riziko jaderného Íránu a Izrael by se energicky bránil.

„Špatná dohoda zatáhne region do války,“ řekl agentuře Reuters. „Každý, kdo hledá krátkodobé výhody, by měl mít na paměti dlouhodobý výhled.“

„Izrael nedovolí Íránu získat jadernou zbraň. Írán se nikam neschová. Naše letadla se mohou dostat na Blízkém východě kamkoli – a určitě do Íránu.“

Ve svém prohlášení minulé úterý vysocí američtí a izraelští bezpečnostní představitelé oznámili, že vytvoří společnou pracovní skupinu pro řešení hrozby íránských raket a dronů.

„Spojené státy a Izrael se shodly na významné hrozbě, kterou představuje agresivní chování Íránu v tomto regionu a američtí představitelé zdůraznili neochvějnou podporu prezidenta Bidena práva Izraele na obranu,“ uvádí prohlášení.

03.05.2021 06:15 Daniel Žingor175Zdroj: World Israel News

Klíčová slova