Praha Jeruzalém

19-ti letý Jehuda Guetta  který byl v neděli kriticky postřelen při teroristickém útoku na křižovatce Tapuah, zemřel v nemocnici Beilinson.

Od: Arutz Sheva, 5. května 2021 23:40

Devatenáctiletý Yehuda Guetta, student školy Itamar Yeshiva, který byl tento týden kriticky postřelen při teroristickém útoku na křižovatce Tapuah, podlehl ve středu večer zraněním v nemocnici Beilinson v Petah Tikva.

Guettu, obyvatele jeruzalémské čtvrti Kirjat Moshe, přežili jeho rodiče, čtyři bratři a dvě sestry.

Premiér Benjamin Netanjahu na smrt Jehudy Guetty zareagoval a řekl: „Vyslovuji svou hlubokou soustrast rodině zesnulého Jehudy Guetty. IDF, Shin Bet a bezpečnostní síly zločinného teroristu stíhají. Velmi brzy ho dostanou před soud. Pro rodinu Guetty jsou to těžké chvíle a celý izraelský lid je v době jejich zármutku s nimi.“

Také ministr obrany Benny Gantz vydal po smrti Guetty své prohlášení a řekl: „Mé srdce je dnes večer s rodinou Guetty, která dnes ztratila Jehudu v jeho pouhých 19 letech. Byl zastřelen při trestném útoku na křižovatce Tapuach a všechny bezpečnostní síly nebudou odpočívat, dokud teroristu, který Jehudu zavraždil, nedopadnou. Moji nejhlubší soustrast, přál bych si, abyste už nepoznali smutek,“ napsal Gantz.

Yossi Dagan, šéf regionální rady Samaří, vyzval v reakci na tuto vraždu k obnovení kontrolních stanovišť v Judeji a Samaří a k vytvoření nové komunity v Samaří.

„Je to těžká tragédie – nejen pro ješivu Itamar a osadu v Samaří – ale i pro celý Stát Izrael. Jehuda nezemřel na rakovinu. Byl zavražděn, protože byl Židem v zemi Izrael. Byl zabit hnusným vrahem, který byl poštván a financován teroristou Abu Mazenem a jeho teroristickými přáteli z Ramalláhu. Izraelská vláda se musí probudit,“ řekl Dagan.

 

„Naše životy jsou důležitější než jakákoli politika. Nejsem připraven slyšet, že IDF tento incident vyšetří. Naše životy nejsou jen řadou, ze které je možné si vybírat. Izraelská vláda musí nyní prokázat své vedení. Vyzývám předsedu vlády, aby poblíž křižovatky Tapuah, místa vraždy, okamžitě schválil zřízení nové komunity a zdvojnásobil velikost komunity Itamar, kde Jehuda studoval. Terorismus nesmí mít pocit, že to on vítězí. Mělo by být jasné, že nad svými odpornými nepřáteli vítězí obyvatelé Izraele,“ dodal.

Ve středu mezitím bezpečnostní síly pokračovaly v hledání teroristů podezřelých z provedení střeleckého útoku na křižovatce Tapuah.

Palestinská arabská média informovala, že je pachatelem Muntasser Shalbi z vesnice Turmus Aya z oblasti Ramalláhu a že v posledních dvou dnech Shin Bet a IDF volaly jeho rodině a varovaly je, aby mu nepomáhali.

06.05.2021 05:15 Daniel Žingor176Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News