Praha Jeruzalém

Zdroje uvádějí, že Bidenova administrativa zvažuje rozmrazení 1 miliardy dolarů z íránských fondů, které by mohly být použity na humanitární pomoc.

Autor: Elad Benari, 7. května 2021 2:14

Bidenova administrativa zvažuje rozmrazení 1 miliardy dolarů z íránských fondů, které by mohly být použity na humanitární pomoc, uvedly ve čtvrtek CNN.

Doposud není zcela jasné, zda k uvolnění prostředků dojde jednostranně, ale myšlenky se ubírají tím směrem, že by to mohlo sloužit jako užitečné gesto dobré vůle Teheránu, uvedli tři lidé obeznámeni s interními jednáními.

Tato zpráva přichází uprostřed jednání o znovuvstoupení USA do jaderné dohody z roku 2015 a snaze přivést Írán zpět k dodržování jejích podmínek.

Finanční prostředky by nebyly poskytovány v hotovosti, místo toho by byly přiděleny švýcarskému fondu, známému jako Švýcarské humanitární obchodní ujednání, který byl zřízen v loňském roce, aby umožňoval zasílání humanitární pomoci, jako jsou potraviny a léky, do Íránu, aniž by došlo k porušení amerických sankcí, uvádí CNN.

Plán čelí opozici protiíránských jestřábů v Kongresu, kteří jsou do těchto rozhovorů zasvěceni, uvedl jeden pracovník republikánského kongresu. Dále také uvedl, že někteří na Capitol Hill považují myšlenku rozmrazení jakýchkoli íránských peněz za ústupek, který by snížil vliv USA.

V reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody z roku 2015, v květnu 2018, Írán postupně snižoval svůj soulad s touto dohodou.

Pokračuje v tom, i když současný americký prezident Joe Biden projevil přání se k dohodě vrátit.

Jednání ve Vídni se týkala diplomatů z Británie, Číny, Francie, Německa, Íránu a Ruska, kteří se s íránskými představiteli přímo setkávali, zatímco američtí diplomaté se jednání zúčastnili jen nepřímo z nedalekého hotelu.

USA i Evropská unie nedávno uvedly, že k oživení dohody z roku 2015 je zapotřebí ještě více úsilí, zatímco íránský prezident Hassan Rouhani uvedl, že „jednání dosáhla 60-70 procentního pokroku“.

Vysoký představitel ministerstva zahraničí USA, který hovořil s novináři před zahájením nového kola jednání ve Vídni, v pátek uvedl, že dosavadní jednání „pomohla objasnit rozhodnutí“, která je ještě třeba ze strany Íránu i USA učinit.

Tento představitel dále uvedl, že návrat k dohodě může být „relativně rychlý“, protože „nevymýšlíme něco nového“, ale tento pokrok „je v konečném důsledku otázkou politického rozhodnutí, které je třeba v Íránu učinit“.

07.05.2021 05:39 Daniel Žingor83Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova