Praha Jeruzalém

Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Británie odsoudily Izrael za schválení výstavby v jeruzalémské čtvrti Har Homa.

Autor: Elad Benari, 7. května 2021, 0:03

Vlády Francie, Německa, Itálie, Španělska a Británie ve čtvrtek vydaly prohlášení odsuzující Izrael za schválení výstavby v jeruzalémské čtvrti Har Homa.

„Naléhavě žádáme izraelskou vládu, aby změnila své rozhodnutí pokročit s výstavbou 540 sídelních jednotek v oblasti Har Homa okupovaného Západního břehu Jordánu a aby zastavila politiku rozšiřování osidlování na okupovaných palestinských územích. Tyto osady jsou podle mezinárodního práva nezákonné a ohrožují vyhlídky na mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu,“ uvedly evropské země ve svém společném prohlášení.

 

„Pokud bude rozhodnutí urychlit osídlení v Har Homa mezi východním Jeruzalémem a Betlémem realizováno, způsobí to další škody vyhlídkám na životaschopný palestinský stát, kde by Jeruzalém byl hlavním městem Izraele i palestinského státu. Tento krok, spolu s pokrokem v osídlování Givata HaMata a pokračujícími vystěhováváními ve východním Jeruzalémě, včetně Sheikh Jarraha, rovněž podkopává úsilí o obnovení důvěry mezi stranami a pozitivní obnovení izraelsko-palestinské spolupráce,“ dodali.

„Vyzýváme obě strany, aby se zdržely jakýchkoli jednostranných kroků a obnovily důvěryhodný a smysluplný dialog, aby zvýšily úsilí o dosažení dvoustátního řešení a ukončení konfliktu,“ uzavírá prohlášení.

Toto prohlášení přišlo poté, co Místní výbor pro plánování a výstavbu v Jeruzalémě schválil výstavbu 540 nových bytových jednotek v oblasti mezi čtvrtí Har Homa a Givat Hamatos. Očekává se, že na Givat Hamatos začne výstavba další čtvrti s více než 2 000 bytovými jednotkami.

Minulý měsíc, když jeruzalémská samospráva tuto stavbu schválila, mluvčí předsedy Palestinské samosprávy PA Mahmúda Abbáse tento krok odsoudil a obvinil Izrael ze snahy „vyprovokovat“ Bidenovu administrativu.

V únoru 2020 předseda vlády Benjamin Netanjahu oznámil novou výstavbu jak v Givat Hamatos, tak v Har Homa.

Francie i Německo tuto výstavbu odsoudili, stejně jako vysoký představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell, který varoval, že „by tyto kroky velmi poškodily dvoustátní řešení“.

07.05.2021 06:00 Daniel Žingor199Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova