Praha Jeruzalém

Skupiny izraelských Arabů a Hamas dnes vyzývají k dalším demonstracím.

Od: All Israel News, 8. května 2021

Očekávají se další protesty a násilí – v návaznosti na včerejší násilí mezi muslimskými věřícími a izraelskou policií v mešitě al-Aksá na náměstí Chrámové hory vyzývají  skupiny izraelských Arabů a Hamas k dalším demonstracím.

„Agresivita teroristické okupační armády vůči tisícům věřících projevená dnes večer v požehnané mešitě al-Aksá a zranění desítek lidí jsou pro město a mešitu al-Aksá nebezpečným ukazatelem toho, co okupace plánuje v příštích dnech,“ uvedl Arabský nejvyšší výbor ve svém prohlášení.

Muslimští věřící se poslední pátek Ramadánu po večerních modlitbách několik hodin střetávali s policií.

Poté, co Palestinci házeli po důstojnících kameny a lahve, vtrhla izraelská policie v noci do budovy al-Aksá.

Policie ve svém prohlášení uvedla, že „vojáci použili prostředky k potlačení nepokojů“ poté, co „stovky podezřelých začaly házet kameny, lahve a další předměty na naše pořádkové síly“.

Bylo zraněno asi 17 izraelských policistů a víc než 200 Palestinců.

Hamás odmítl žádost Izraele zaslanou prostřednictvím egyptských vyslanců požadující klid.

„Říkáme Netanjahuovi jasně: nehrajte si s ohněm. Toto je bitva, kterou nemůžete vyhrát. Izraelská arogance a tyranie budou rozbity o kameny mešity al-Aksá,“ řekl vůdce Hamasu Ismael Haniyeh.

Vysoké napětí přetrvává – dnes se totiž očekává, že Laylat al-Qadr, Noc moci, přitáhne do Jeruzaléma desítky tisíc muslimských věřících.

US velvyslanectví v Jeruzalémě vydalo Američanům varování, aby zcýšili svou ostražitost a doporučilo personálu, aby během následujících několika nocí zůstal ve svých domovech.

„V Jeruzalémě, v blízkosti Starého města, centra města a v částech severního a východního Jeruzaléma, včetně Sheikh Jarraha a okolních oblastí, došlo k výraznému nárůstu protestů,“ stálo ve varování. „Některé protesty se staly násilnými a zahrnovaly vandalismus, házení kamení, rozbíjení oken, pálení vozidel a útoky na kolemjdoucí. Může tedy i nadále docházet k protestům a násilí – k některým bez varování.“

Jen tento týden proběhly protesty proti plánovaným vystěhováním palestinských rodin z arabské čtvrti Jeruzaléma a několik teroristických útoků a pokusů o útok na Západním břehu.

Při jednom z útoků na Izraelce byl postřelen 19letý student ješivy Yehuda Guetta, který později následky zranění zemřel. Včera izraelská pohraniční policie zmařila pokus o další útok, když tři Palestinci zahájili palbu na vojenskou základnu. Představitelé bezpečnostníc složek později uvedli, že byli tito tři ozbrojenci na cestě k tomu, aby zaútočili v Jeruzalémě.

Napětí vřelo už od začátku Ramadánu, kdy se Palestinci v noci střetli s izraelskou policií poblíž Damašské brány ve Starém městě a na sociálních sítích kolovala videa mladých arabských mužů útočících na Židy.

09.05.2021 05:55 Daniel Žingor231Zdroj: All Israel news

Klíčová slova