Praha Jeruzalém

87letá žena zemřela poté, co při poplachu, když běžela do krytu, utrpěla poranění hlavy. V Aškelonu zasáhla raketa dům a zranila tři civilisty.

Autor: Elad Benari, 14. května 2021 6:04

Letecké a pozemní síly IDF zaútočily ve čtvrtek v noci na cíle v Gaze. IDF zvyšuje palbu na teroristické cíle používáním letectva v kombinaci s dělostřeleckou palbou.

Obyvatelé izraelských komunit poblíž hranic s pásmem Gazy hlásili, že v důsledku masivního útoku IDF v oblasti došlo k obrovským výbuchům.

IDF vyzvala obyvatele komunit nacházejících se až čtyři kilometry od hranice Gazy, aby až do odvolání zůstali v krytech.

Současně s rozsáhlými útoky na Gazu byly na komunity v jižním Izraeli a v oblasti Šefela odpáleny další salvy raket. Jedna z raket zasáhla dům v Aškelonu a jako zázrakem nedošlo k žádným zraněním.

Při dalším incidentu v Aškelonu zasáhla raketa sedmipodlažní budovu. Byli vážně zraněni muži ve věku 60 a 50 let, další 90-ti letý muž byl lehce zraněn šrapnelem.

Záchranáři magen David Adom poskytli těmto třem mužům lékařské ošetření a evakuovali je do nemocnice Barzilai.

Kolem 5:30 byly v komunitách poblíž hranic s Gazou vypáleny další salvy.

Ve čtvrtek večer zemřela 87letá žena z Moshav Shtulim poblíž Ašdodu poté, co během poplachu, při útěku do krytu, utrpěla zranění hlavy.

Další raketa explodovala mezi několika domy v Be’er Shevě, aniž by způsobila jakákoli fyzická zranění. Na místě byli ošetřeni dva lidé, kteří utrpěli šok.

Ve čtvrtek bylo na Izrael vystřeleno více než 300 raket. Ve večerních hodinách se sirény rozezněly v Ašdodu, Modi’inu, Lodu, Ramle, komunitách v oblasti Šefela, v oblastech poblíž Aškelonu a Ašdodu. Na všechna tato místa byly z pásma Gazy odpalovány těžké raketové salvy.

Mluvčí IDF krátce po půlnoci oznámil, že vzdušné a pozemní síly IDF útočí na cíle v Gaze. Bojové letouny zaútočily na řadu budov, ve kterých bylo umístěno mnoho zbraní Hamásu a Islámského džihádu. Jeden ze skladů zbraní, který byl napaden, se nacházel v domě námořního aktivisty Hamasu.

Dříve během dne byly z Libanonu vypáleny tři rakety na město Shlomi v Galileji. Vzhledem k tomu, že rakety dopadly do moře a ne v blízkosti domovů, nedošlo k žádným zraněním a nebylo vydáno žádné varování. Obyvatelé v oblasti slyšeli výbuchy.

Ve čtvrtek večer byla zahájena těžká palba raket také na komunity na jihu země, včetně Be’er Shevy, beduínské diaspory a komunit poblíž hranic s Gazou.

Po vyhodnocení bezpečnostní situace vydal ministr obrany Benny Gantz rozkaz k povolání dalších 9 000 záložníků.

14.05.2021 06:19 Daniel Žingor336Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova