Praha Jeruzalém

Na Pražském hradě zavlála z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana izraelská vlajka. Jde o výraz solidarity s Izraelem, který v těchto dnech čelí raketovým útokům ze strany palestinských radikálů.

Od: Novinky.cz, 14.5.2021 16:54

Izraelská vlajka dočasně na 1. hradním nádvoří nahradila vlajku Evropské unie. Na druhém ze stožárů byla ponechána česká vlajka.

Část ceremonie, o niž se postarali příslušníci Hradní stráže, vysílala prezidentská kancelář v přímém přenosu na sociálních sítích.

Podporu Izraeli vyjádřil také ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Stát Izrael čelí nehoráznému, barbarskému útoku. Chci vyjádřit podporu a solidaritu státu Izrael, který má jasné a nezcizitelné právo se bránit. Vyvěsím proto izraelskou vlajku na budově v Černínského paláce,“ uvedl.

K tomu, aby na znamení solidarity vyvěsila izraelskou vlajku také Praha, vyzvala primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) volební koalice Spolu.

„Tímto sice symbolickým, ale v současné situaci důležitým gestem zároveň odsoudíme teroristické činy páchané proti našemu spojenci, které vedou k nevinným obětem a nevratným škodám na majetku,” píše koalice v otevřeném dopise.

Boje mezi Izraelem a Palestinci probíhají již pátý den. Izrael ve čtvrtek oznámil, že u hranic s Pásmem Gazy shromáždil pozemní jednotky. Boje vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě.

14.05.2021 19:13 Daniel Žingor677Zdroj: Novinky.cz

Klíčová slova