Praha Jeruzalém

Vážení přátelé,

zasíláme Vám na vědomí dopis, který dnes API doručila panu ministru zahraničních věcí J. Kulhánkovi ve věci nedávných výroků vyslance Palestinské autonomie.

Jsme přesvědčeni, že přirovnání Gazy ke koncentračnímu táboru Terezín je nejen zcela nesmyslné, neporovnatelné a krajně nevhodné, ale že podobné výroky jsou naprosto nepřijatelné a Ministerstvo zahraničních věcí by na ně mělo reagovat, např. předvoláním vyslance PA k podání vysvětlení.

Proto jsme v této věci pana ministra zahraničních věcí oslovili a spolu s tím jsme mu poděkovali za jeho včerejší návštěvu Izraele a jeho osobní podporu Státu Izrael a jeho obyvatelům v boji s terorismem.

Aliance pro Izrael

 

                                                                                               V Praze dne 21. května 2021

Vážený pane ministře, se znepokojením sledujeme situaci v Izraeli, jehož obyvatelé byli vystaveni masívním raketovým útokům teroristického hnutí Hamás. V této souvislosti vysoce oceňujeme Váš konsistentní postoj podpory Izraele, který jste v posledních dnech projevil slovy i činy, a zejména čtvrteční solidární návštěvou Izraele.

Obracíme se na Vás, protože (nejen) nás velmi pobouřilo interview vyslance Palestinské autonomie v České republice Khaleda Alattrashe v pořadu Události, komentáře v České televizi dne 19. května, ve kterém mj. přirovnal pásmo Gazy ke koncentračnímu táboru v Terezíně. Celé interview bylo podle našeho názoru plné polopravd, lží, a překroucených informací, nicméně právě toto srovnání je pro nás naprosto nepřijatelné a bytostně se dotýká všech obětí nacismu, jejichž památku stále ctíme. Velvyslanec Alattrash podle našeho názoru svým výrokem překročil meze tolerovatelné u diplomatů akreditovaných v ČR.

Jsme přesvědčení o tom, že výrok pana velvyslance by neměl zůstat bez odezvy našich nejvyšších státních orgánů. Dovolujeme si Vás proto požádat o adekvátní reakci.

 

V úctě,

Za Alianci pro Izrael

JUDr. Tomáš Kraus, Bnai Brith RNDr.

Mojmír Kallus, ICEJ

Denis Doksanský, Sion

 

22.05.2021 05:40 Denis Doksanský262Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova