Praha Jeruzalém

Držitel ameriského pasu Usáma al-Zebda, který zemřel v boji za Hamas, byl v USA na seznamu hledaných teroristů.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 24. května 2021

Jedním z teroristů Hamásu zabitých při nedávných bojích v Gaze byl americký občan jménem Usáma al-Zebda, jak v neděli zveřejnil deník Long War Journal vydávaný Nadací na obranu demokracie.

Al-Zebda byl zabit úderem izraelského letectva (IAF) 12. května při bojích s brigádami Izz ad-Din al-Qassam. Teroristická skupina zveřejnila na stránkách věnovaných teroristům, kteří byli zabiti, nekrolog a fotografie Al-Zebdy jako jednoho ze svých „mučedníků“.

Podle analytika Long War Journal Joe Truzmana jim bylo oficiálně potvrzeno, že byl al-Zebda v USA na seznamu hledaných teroristů.

Při náletu byl zabit také otec Al Zebdy, velitel al-Kásamu jménem Džamál al-Zebda.

Není jasné, zda se Usáma narodil v USA nebo byl naturalizovaným občanem.

Jeho otce popsal web hebrejské sekce IDF jako vedoucího člena výzkumné a vývojové divize Hamasu, který se specializoval na aerodynamiku a získal titul PhD ve strojírenství, pravděpodobně na Polytechnickém institutu Státní univerzity ve Virginii.

Američané, kteří se připojují k zahraničním teroristickým organizacím (FTO), tímto porušují federální zákon USA.

Truzman poznamenal, že v posledních letech bylo zabito nebo zajato i několik dalších Američanů, kteří se připojili k teroristickým skupinám, včetně Al-Káidy, ISIS a Talibanu v Afghánistánu.

12. května začaly palestinské kanály sociálních médií šířit fotografie dvou al-Zebdasů, popisujících je jako „mučedníky“ otce a syna, kteří byli zapojeni do „cílené“ operace proti Izraeli. Příspěvek na sociálních médiích z 19. května zveřejněný někým, kdo se prohlašuje za manželkou Usámy, uvedl, že byl Američanem.

V rozhovoru pro palestinskou mediální síť členové jeho rodiny prohlásili, že byl Usáma „vojákem na bitevním poli“ a otce i syna označil za „techniky“.

Truzman poznamenal, že identita a zabití obou mužů naznačují, že Hamas posílá své teroristy na studia do zahraničí, aby tak posílil své vojenské schopnosti.

V roce 2018 byl Mossadem v Malajsii zavražděn Fadi al-Batsh, inženýr Hamasu studující v zahraničí. Al-Batsh údajně pomáhal Hamasu vyvíjet rakety.

26.05.2021 06:06 Daniel Žingor180Zdroj: United with Israel

Klíčová slova