Praha Jeruzalém

Po 38 letech v Mosadu odchází Cohen s jediným závěrečným poselstvím: Řekněte Íránu, že za překročení našich červených linií zaplatí vysokou cenu.

Autor: Kobi Finkler, 30. května 2021 20:51

Po desetiletích práce pro Mossad se tu současný šéf Yossi Cohen chystá ukončit svou kariéru a zdůraznil, že aby bylo možno se pohnou dopředu, je nutné se zaměřit na íránský režim.

„Myslím, že bychom měli zintenzivnit naše aktivity proti íránskému režimu,“ řekl Cohen v neděli, pár dnů před odchodem do důchodu. „Měli bychom jednat proti Íráncům daleko energičtěji, postavit se proti nim ze všech sil, dokud jim to nakonec nevyšle zprávu, že jakékoli překročení našich červených linií je přijde draho.“

Minulý týden předseda vlády Benjamin Netanjahu oznámil, že jako Cohenova nástupce jmenuje Davida Barnea. Barnea má 56 let, je ženatý a má čtyři děti. Sloužil v elitní jednotce IDF Sayeret Matkal, ve které kdysi sloužil sám Netanjahu. Má magisterský titul v oboru Business Management na New York University a dříve působil jako vrchní ředitel v izraelské investiční bance.

Barnea byl Mossadem rekrutován v roce 1996, když absolvoval důstojnický kurz. Později vedl jednotky agentů v Izraeli i v zámoří. V letech 2013 až 2019 působil v oddělení Mossadu Tzomet a poté pracoval jako zástupce šéfa Mossadu. Od začátku června převezme kompletní vedení Mossadu.

Minulou středu se Cohen zúčastnil zasedání zpravodajského výboru Knessetu pod vedením člena Knessetu Orny Barvivaiho, na kterém mu bylo za roky služby poděkováno. Cohen zase poděkoval členům výboru za jejich podporu v období pěti a půl roku v čele Mossadu a celkově 38 let v organizaci, během nichž měl tu čest sloužit své zemi.

31.05.2021 05:24 Daniel Žingor205Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova