Praha Jeruzalém

Šéf Židovské agentury Isaac Herzog porazil s velkým náskokem laureátku Izraelské ceny Miriam Peretzovou a stal se 11. izraelským prezidentem.

Od: Arutz Sheva, 2. června 2021 12:49

Isaac Herzog, předseda Židovské agentury a bývalý šéf izraelské Strany práce, byl ve středu zvolen prezidentem Státu Izrael.

Izraelský parlament hlasoval v tajném hlasování ve středu od 11:00 a skončil těsně po poledni.

Mluvčí Knessetu Yariv Levin formálně zahájil zvláštní zasedání ve středu ráno, když se kandidáti dostavili na plénum Knessetu.

Laureátka Izraelské ceny, pozůstalá matka zabitých dětí a pedagožka Miriam Peretzová se postavila proti Herzogovi, synovi šestého izraelského prezidenta Chaima Herzoga.

Poté, co hlasovací lístky tajně odevzdalo 120 členů Knessetu, úředníci Knessetu spočítali hlasy a zasedání pléna se znovu sešlo.

Herzog překonal Peretzovou s velkým náskokem a získal 87 hlasů oproti 26 Peretzovým, oznámil Knesset ve středu odpoledne. Šest poslanců se zdrželo hlasování.

Lídr opozice Yair Lapid (Yesh Atid) poblahopřál Herzogovi v prohlášení krátce po zveřejnění výsledků.

„Blahopřeji svému příteli, Isaacovi „Bougiemu“ Herzogovi, k jeho zvolení za prezidenta Státu Izrael. Je to znamenitý a úžasný muž, který vždy usiluje o dobro země a židovský národ. Hodně štěstí, pane prezidente!“

„Blahopřeji také Miriam Peretzové, navždy bude prezidentkou srdcí našich lidí.“

03.06.2021 05:57 Daniel Žingor197Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova