Praha Jeruzalém

Při Vlajkovém průvodu bylo zatčeno 17 arabských demonstrantů. Lapid odsoudil, když na videu viděl, jak někteří demonstranti skandují „smrt Arabům“.

Od: Arutz Sheva, 15. června 2021 22:04

Poté, co Hamas upustil od palby z Gazy, se k jeruzalémskému vlajkovému průvodu připojily tisíce lidí.

Účastníci se vydali do jeruzalémského Starého města a poté k Západní zdi, kde oslavovali osvobození a znovusjednocení města – tančili a zpívali.

Policie odhaduje, že se pochodu, který proběhl po několika odloženích, zúčastnilo asi 5 000 lidí. Do akce bylo nasazeno na 2 000 bezpečnostních pracovníků.

Pochodu se účastnili také členové strany Náboženského sionismu, včetně Bezalela Smotriche a Itamara Ben Gvira.

Když protestující Arabové začalli po policii házet kameny, vypukly mezi policií a arabskými protestujícími střety. 33 demonstrantů bylo údajně zraněno a 17 jich bylo zatčeno.

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukázaly, že někteří demonstranti skandovali „smrt Arabům“.

Ministr zahraničí Yair Lapid toto skandování odsoudil.

„Skutečnost, že tu máme extrémistické elementy, pro které izraelská vlajka představuje nenávist a rasismus, je burcující a neodpustitelná,“ tweetoval Lapid. „Je naprosto nepochopitelné, že lidé mohou v jedné ruce držet izraelskou vlajku a zároveň křičet ‚Smrt Arabům‘. To není judaismus nebo izraelství a rozhodně to není to, co naše vlajka symbolizuje. Tito lidé jsou ostudou izraelského národa.“

Vlajkový průvod se tradičně koná v Den Jeruzaléma, který byl letos 10. května. Pochod byl zrušen kvůli nepokojům v arabském sektoru a hrozbě raketových útoků Hamasu z Gazy. Hamas poté své hrozby naplnil, odpálil na Jeruzalém sedm raket a zahájil jedenáctidenní konflikt s Izraelem, při kterém bylo na židovský stát vystřeleno přes 4 000 raket.

Hamas Izrael varoval, aby tentokrát pochodem odvolal. Izrael Hamasu prostřednictvím egyptských mediátorů sdělil, že se jakýkoli raketový útok setká s okamžitou a tvrdou reakcí.

16.06.2021 05:13 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova