Praha Jeruzalém

Mluvčí odstupující íránské vlády prohlásil, že na jednání o obnovení jaderné dohody z roku 2015 nespěchají.

Autor: Elad Benari , 30. června 2021 6:05

Současná íránská vláda nespěchá s prosazením jednání o oživení jaderné dohody z roku 2015 před tím, než se v srpnu ujme moci nová vláda, prohlásil v úterý podle agentury Sin-chua mluvčí odcházející Rúháního administrativy.

„Pokud bude zajištěno to, o co nám jde, nedojde k žádnému zpoždění, ale pokud tomu tak nebude, bude pokračování jednání odloženo na příští vládu,“ citovala agentura mluvčího Alího Rabíje, který se takto vyjádřil na týdenním tiskovém brífinku.

Rabiei zopakoval postoj, který v neděli vyjádřil hlavní jaderný vyjednavač Teheránu Abbás Arakčí, a uvedl, že všechny otázky, které je třeba projednat k oživení dohody, již byly projednány.

Írán nyní čeká, až jeho partneři, včetně Spojených států, oznámí svá vlastní politická rozhodnutí, aby na jejich základě mohl „v dalším kole rozhovorů hovořit jasněji“, dodal Rabiei.

Írán v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody z roku 2015 postupně omezil její dodržování, ale vede s USA nepřímé rozhovory o návratu k dohodě.

Írán trvá na zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny, zatímco Bidenova administrativa trvá na tom, že některé zůstanou zachovány, pokud byly uvaleny kvůli jiným problémům, včetně lidských práv a íránské podpory extremistických hnutí.

Rabiei v úterý uvedl, že již existuje shoda ohledně zrušení sankcí týkajících se hlavních odvětví íránské ekonomiky, jako jsou energetika, finance, bankovnictví a pojišťovnictví, ale aby dohoda existovala v praxi, musí být vyřešeny všechny otázky.

„Dospěli jsme k závěru, že jednání trvají dostatečně dlouho a očekáváme, že americká strana učiní konečné rozhodnutí vrátit se ke svým závazkům a dodrží mezinárodní pravidla,“ prohlásil Rabiei.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý týden uvedl, že se čas na návrat k jaderné dohodě z roku 2015 krátí.

„Ano, přijde okamžik, kdy bude velmi těžké vrátit se zpět ke standardům stanoveným v JCPOA,“ řekl Blinken novinářům, přičemž použil formální název dohody.

„Tohoto bodu jsme ještě nedosáhli – nemohu ho určit datem – ale je to něco, čeho jsme si vědomi,“ dodal.

Blinken varoval, že pokud bude Írán „pokračovat v roztáčení stále sofistikovanějších odstředivek“ a zintenzivní obohacování uranu, přiblíží se doba „zlomu“, kdy bude nebezpečně blízko schopnosti vyrobit jadernou bombu.

Zároveň uvedl, že prezident Joe Biden stále podporuje návrat k dohodě.

30.06.2021 05:56 Daniel Žingor108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova