Praha Jeruzalém

Pokročilé vybavení Hizballáhu pro noční vidění a jejich využívání termovize přimělo Izrael k hledání protiopatření.

Od: United With Israel, 2. července 2021

Izrael představil revoluční multispektrální maskovací technologii, díky níž jsou vojáci téměř neviditelní. Jedná se o fólii nazvanou Kit 300, která do lehkého materiálu zakombinovává mikrovlákna, kovy a polymery.

Multispektrální maskování skrývá osoby nebo předměty i před elektronickou detekcí.

Soupravu Kit 300 vyvinula společnost Polaris Solutions se sídlem v Cesareji, která se specializuje, ve spolupráci s ministerstvem obrany, na „inovativní a účinné technologie pro řešení přežití“. Ministerstvo obrany již soupravu Kit 300 otestovalo a zařadilo ji do svého plánu nákupů.

Dr. Gal Harari, vedoucí ministerského ředitelství pro obranný výzkum a vývoj, v rozhovoru pro Janes vysvětlil, že pokročilé systémy nočního vidění a termovizní zařízení Hizballáhu vedly Izrael k hledání protiopatření.

Podle Harariho se mohou vojáci v pohybu zabalit do prostěradla. Vojáci stavějící pozice mohou také spojit své prostěradla dohromady a vytvořit tak bariéru připomínající skálu. Jednotlivé listy, které lze složit do malých rolí, váží kolem 0,5 kg. „Někdo, kdo se na ně dívá z dálky dalekohledem, vojáky neuvidí,“ řekl Harari.

Listy se vyrábějí v různých barvách pro různé krajiny a lze je tvarovat do trojrozměrných tvarů, nebo dokonce použít jako nosítka.

Společnost Polaris spolupracuje s dalšími zeměmi na vývoji podobných maskovacích prostředků, které by byly jedinečné pro jejich potřeby. Na mezinárodním poli se Kit 300 nazývá také Jag Hide.

04.07.2021 05:33 Daniel Žingor233Zdroj: United with Israel

Klíčová slova