Praha Jeruzalém

Jaberová, 26letá obyvatelka východního Jeruzaléma, přijala dohodu o přiznání viny výměnou za mírnější trest odnětí svobody.

Autor:  Lauren Marcus, World Israel News, 4. července 2021

Izraelský soud odsoudil bývalou jeruzalémskou knihovnici k 2,5 roku vězení za to, že jako špionka napomáhala libanonské teroristické skupině Hizballáh.

Jeruzalémský okresní soud v neděli uznal Yasmin Jaberovou vinnou z pokusu o nábor arabských Izraelců do sítě agentů Hizballáhu, jakož i z členství v teroristické organizaci a kontaktování nepřátelského agenta v cizí zemi.

Jaberová, 26letá obyvatelka východního Jeruzaléma, přijala dohodu o přiznání viny výměnou za mírnější trest odnětí svobody.

 

Podle obžaloby Jaberová v letech 2015 až 2018 několikrát vycestovala do Libanonu a Turecka, kde „vědomě navázala kontakt se zahraničními (teroristickými) agenty… byla členkou teroristické organizace, podílela se na její činnosti a prováděla… operace na pomoc a financování činnosti této teroristické organizace“.

Protože ženy obecně podléhají menšímu dohledu než muži, bylo úkolem Jaberové verbovat izraelské Arabky jako špionky Hizballáhu, které poskytovaly informace pro plánování a provádění teroristických útoků.

Jaberová používala ke komunikaci se svými nadřízenými příspěvky na sociálních sítích Instagram a prostřednictvím popisků jim posílala kódované zprávy, uvedli žalobci.

Jaberová byla zatčena, po ročním vyšetřování íránsko-hizballáhské náborové sítě působící v Izraeli, které vedla Šin Bet (Izraelská bezpečnostní agentura), v září 2020.

Zpráva o zatčení Jaberové šokovala jejího zaměstnavatele, Izraelskou národní knihovnu.

Instituce ve svém prohlášení uvedla, že ji „velmi překvapilo“, že jejich pilná zaměstnankyně byla obviněna z „tak závažných trestných činů“.

Jaberová zpočátku prohlašovala, že je nevinná. Její advokát uvedl, že byla vyslýchána 20 hodin denně bez přítomnosti právního zástupce.

„Moje sestra nikdy nemohla udělat nic, co by poškodilo ji nebo nás,“ řekla arabskojazyčným médiím její sestra Šorúk.

Na její obranu se postavila také skupina studentů Hebrejské univerzity, kterou Jaberová spoluzakládala.

„Věříme příběhu Yasmin… protože je tisíckrát bližší osobě, kterou jsme znali,“ napsala tato organizace na Facebooku.

„Toto vyšetřování Shin Bet je výsledkem dlouhé zpravodajské operace, jejímž cílem bylo najít osoby podezřelé z náboru pro Hizballáh. Je to další krok v protiteroristickém úsilí, které bylo v uplynulém roce vynaloženo proti jednotkám Quds a pokusům Hizballáhu o nábor izraelských Arabů,“ uvedl v prohlášení vysoký představitel Shin Bet.

05.07.2021 05:42 Daniel Žingor176Zdroj: World Israel News