Praha Jeruzalém

„Premiér jedná pouze s ohledem na bezpečnost Státu Izrael,“ uvádí se v prohlášení.

Od: Arutz Sheva, 08. července 2021 13:52

Mluvčí úřadu izraelského premiéra ve čtvrtek zareagoval na odsouzení ze strany USA ohledně demolice domu teroristy Muntassera Šalabiho.

Čtyřiačtyřicetiletý Šalabí je občanem USA a po středeční demolici USA odsoudily Izrael za to, co označily za „jednostranný“ krok, který „podkopává snahy o pokrok ve vyjednaném dvoustátním řešení“.

Úřad izraelského premiéra ve svém prohlášení uvedl: „Předseda vlády oceňuje a respektuje vládu USA. Zároveň však jedná pouze v souladu s ohledy na bezpečnost Státu Izrael a s cílem chránit životy izraelských občanů.“

Šalabí je obyvatel vesnice Turmus Ajá v oblasti Ramalláhu bez organizační příslušnosti. Vyšetřování teroristického útoku odhalilo, že útok plánoval několik týdnů předem a že si vybral křižovatku Tapuah jako ideální místo k poškození civilistů i vojáků IDF.

Podle obžaloby jel Šalábí během útoku ve svém vozidle, střílel na krátkou vzdálenost z okna na straně řidiče a mířil na civilisty stojící na autobusové zastávce. Obžaloba rovněž poznamenala, že Šalábí přestal střílet až poté, co mu selhala zbraň a stala se nepoužitelnou.

09.07.2021 05:45 Daniel Žingor215Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova