Praha Jeruzalém

Mluvčí ministerstva zahraničí: Je na Íránu, aby určil, kdy budou jaderné rozhovory obnoveny.

Autor: Elad Benari , 13. července 2021 5:22

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v pondělí prohlásil, že Spojené státy neurčí deadline pro sedmé kolo rozhovorů s Íránem o oživení jaderné dohody z roku 2015.

Poznamenal, že Teherán může určit, kdy budou rozhovory obnoveny.

„Neukládáme těmto rozhovorům žádný deadline, ale … jsme si vědomi toho, že s postupem času bude mít íránský jaderný pokrok vliv na náš názor na konečný návrat k JCPOA,“ uvedl Price, který podle agentury Reuters použil formální název dohody.

Írán v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody z roku 2015 postupně omezil její dodržování, ale vede s USA nepřímé rozhovory o návratu k dohodě.

Írán trvá na zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny, zatímco Bidenova administrativa trvá na tom, že některé zůstanou zachovány, pokud byly uvaleny kvůli jiným problémům, včetně lidských práv a íránské podpory extremistických hnutí.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken nedávno varoval, že se čas na návrat k jaderné dohodě z roku 2015 krátí.

„Ano, přijde okamžik, kdy bude velmi těžké vrátit se zpět ke standardům stanoveným v JCPOA,“ řekl Blinken novinářům.

„Toho bodu jsme ještě nedosáhli – nemohu stanovit datum – ale je to něco, čeho jsme si vědomi,“ dodal.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas minulý týden vyjádřil přesvědčení, že dohody o záchraně jaderné dohody s Íránem z roku 2015 bude dosaženo „v nadcházejících týdnech“.

13.07.2021 05:33 Daniel Žingor77Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova