Praha Jeruzalém

Francouzský a německý velvyslanec vynechali každoroční oslavu Dne nezávislosti, kterou pořádá americké velvyslanectví.

Od: World Israel News, 13. července 2021

Francouzský a německý velvyslanec v Izraeli bojkotovali každoroční oslavu Dne nezávislosti amerického velvyslanectví, protože obě evropské země neuznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele, informoval v úterý Ynet.

Francouzský velvyslanec Eric Danon a německá velvyslankyně Dr. Susanne Wasum-Rainerová se údajně postavili proti účasti s tím, že se budova velvyslanectví nachází za zelenou linií.

Oslavy, která se konaly 7. července, se zúčastnili britský a rumunský vyslanec. Své zástupce vyslala také velvyslanectví Kanady, Austrálie, Guatemaly, Hondurasu, Norska a Kosova.

Oslav se zúčastnil také premiér Naftali Bennett, starosta Jeruzaléma Moše Lion a další izraelští představitelé. Předseda vlády pronesl krátký projev.

V současné době jsou USA, Honduras, Guatemala a Kosovo jedinými zeměmi, které mají v Jeruzalémě velvyslanectví, zatímco Malawi a Rovníková Guinea oznámily plány následovat jejich příkladu. Všechna ostatní velvyslanectví se nacházejí v oblasti Tel Avivu, ačkoli Turecko a řada evropských zemí mají v hlavním městě konzuláty nebo mise nižší úrovně.

Evropská unie a většina světa odmítá uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele s tím, že status města musí být dohodnut v rámci konečného izraelsko-palestinského mírového urovnání.

Plán rozdělení z roku 1949 schválený OSN navrhoval, aby se Jeruzalém stal mezinárodní zónou, ale v roce 1949 David Ben-Gurion jednostranně vyhlásil Jeruzalém za hlavní město Izraele. Argumentoval tím, že Izrael již není Plánem rozdělení vázán, protože OSN nevyvinula žádné úsilí k jeho prosazení během války za nezávislost.

Ynet uvedl, že francouzské velvyslanectví na žádost o komentář nereagovalo, zatímco německé velvyslanectví uvedlo, že „náš postoj k otázce Jeruzaléma se nezměnil“.

Loni velvyslanectví oslavy nepořádalo kvůli pandemii Covidu.

Prezident Joe Biden jmenoval do funkce velvyslance USA v Izraeli Thomase Nidese, ten však čeká na potvrzení Senátem.

14.07.2021 05:23 Daniel Žingor205Zdroj: World Israel News