Praha Jeruzalém

Ve zprávě, kterou zveřejnily Washington Free Beacon, íránská vláda tvrdí, že je Biden, v rámci jaderných rozhovorů, připraven zrušit všechny hlavní sankce.

Autor: Elad Benari , 15. července 2021 2:29

Íránská vláda tvrdí, že je Bidenova administrativa připravena zrušit americké sankce vůči Íránu, včetně sankcí na obchod s ropou a bankovní sektor.

Toto tvrzení zaznělo v íránské vládní zprávě popisující stav jednání se Spojenými státy, jejíž části byly z perštiny přeloženy pro Washington Free Beacon.

Sankce jsou klíčovým sporným bodem jednání mezi Íránem a Spojenými státy ve Vídni, kde se diplomaté obou zemí snaží dokončit dohodu, která by Bidenově administrativě umožnila znovu se připojit k jaderné dohodě z roku 2015.

Írán v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody z roku 2018 postupně omezil její dodržování, ale vede s Bidenovou administrativou nepřímé rozhovory o návratu k dohodě.

Írán trvá na zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny, zatímco Bidenova administrativa trvá na tom, že některé zůstanou zachovány, pokud byly uvaleny kvůli jiným problémům, včetně lidských práv a íránské podpory extremistických hnutí.

Podle íránské zprávy, kterou citoval server Free Beacon, Írán tvrdí, že od Spojených států získal záruky, že bude zrušena celá řada sankcí, včetně těch, které mají dopad na íránský nezákonný obchod s ropou, finanční sektor, státem kontrolované banky, automobilový průmysl, letecký sektor a těžební průmysl.

Írán rovněž tvrdí, že Spojené státy pozastaví provádění několika zákonů, které postihují regionální podporu teroristických skupin ze strany Íránu, včetně těch v Sýrii. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf tyto ústupky zveřejnil ve 264 stránkové zprávě zaslané tento týden parlamentu země.

Zpráva dále tvrdí, že jsou Spojené státy ochotny pozastavit provádění několika zákonů schválených Kongresem, včetně Zákona o snižování hrozeb ze strany Íránu a o lidských právech v Sýrii, Zákona o svobodě a boji proti šíření zbraní hromadného ničení a Zákona o sankcích vůči Íránu. Každý z těchto zákonů uplatňoval rozsáhlé sankce vůči íránským představitelům a podnikům. Bidenova administrativa má pravomoc pozastavit jejich provádění na základě výjimek týkajících se národní bezpečnosti, které jsou součástí těchto zákonů.

Zpráva tvrdí, že sankce budou zrušeny také vůči íránskému nejvyššímu vůdci Alímu Chameneímu a osobám spojeným s jeho úřadem. Většina íránských bank, včetně íránské centrální banky, bude rovněž vyřazena ze sankčního seznamu USA.

Spojené státy mají v úmyslu ponechat v platnosti sankce týkající se porušování lidských práv, teroristických sítí a raketového programu Íránu, který zahrnuje balistické rakety schopné nést jadernou hlavici.

Server The Free Beacon poznamenal, že pokud je zpráva přesná, počet nových ústupků jde ještě dál než původní jaderná dohoda vyjednaná Obamovou administrativou.

Republikáni v Kongresu Bidenovu administrativu před zrušením sankcí varují a také tvrdí, že nebyli informováni o stavu rozhovorů. Aby získali přehled o této problematice, musela se většina zákonodárců spoléhat na zprávy z médií a úniky informací z íránské vlády.

Mluvčí ministerstva zahraničí Free Beacon řekl, že „není tajemstvím, že tyto konkrétní sankce byly Íránem v průběhu našich jednání vzneseny jako priority, takže byly součástí diskuse“. Nicméně „zatím nemáme dohodu, dokud není dohodnuto vše, není dohodnuto nic a my o tom nebudeme jednat přes média a to bez ohledu na to, co říká Írán doma, takže nebudeme nijak komentovat konkrétní tvrzení o probíhajících jednáních“.

Jednání o „přesné povaze a posloupnosti kroků souvisejících se sankcemi“ nadále probíhají, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken nedávno varoval, že se čas na návrat k jaderné dohodě z roku 2015 krátí.

„Ano, přijde okamžik, kdy bude velmi těžké vrátit se zpět ke standardům stanoveným JCPOA,“ řekl Blinken novinářům.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas minulý týden vyjádřil přesvědčení, že dohody o záchraně jaderné dohody s Íránem z roku 2015 bude dosaženo „v nadcházejících týdnech“.

Mezitím agentura Bloomberg v úterý uvedla, že jaderné rozhovory mezi světovými mocnostmi a Íránem budou pravděpodobně obnoveny až poté, co Islámská republika příští měsíc uvede do úřadu svého nového prezidenta.

Očekává se, že se sedmé kolo jednání ve Vídni sejde přibližně v polovině srpna, uvedli dva představitelé, kteří si v souladu s diplomatickými pravidly nepřáli být jmenováni.

15.07.2021 05:05 Daniel Žingor82Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova