Praha Jeruzalém

Papež František omezill používání liturgie s výzvami k obrácení Židů a dříve se zmiňovala o židovské „slepotě“.

Autor: Ben Sales, JTA , 19. července 2021 7:08 hod.

Papež František omezil používání latinské mše, formy liturgie oblíbené tradicionalistickými katolíky, která vyzývá k obrácení Židů a která až do roku 2008 obsahovala zmínku o židovské „slepotě“.

Františkovo páteční prohlášení je odmítnutím dřívějšího nařízení jeho předchůdce, papeže Benedikta XVI, který v roce 2007 usnadnil používání latinské mše.

V době tohoto prohlášení vyjádřily židovské skupiny znepokojení, protože latinská mše přednášená na Velký pátek obsahovala „modlitbu za Židy“, která vyzývala k jejich obrácení ke křesťanství a odkazovala na „slepotu“ Židů.

Židovské skupiny se tehdy obávaly, že Benediktovo rozhodnutí znamená ústup od Druhého vatikánského koncilu, který v dokumentu známém jako „Nostra aetate“ z roku 1965 prohlásil, že Židé nejsou vinni za zabití Ježíše a odsoudil antisemitismus. Obvinění, že Židé zabili Ježíše, bylo dlouho důvodem antisemitských útoků.

V roce 2008 Benedikt XVI. potvrdil svůj závazek vůči Nostra aetate a z velkopáteční modlitby vypustil slovo „slepota“.

František podle agentury Associated Press uvedl, že omezuje používání latinské mše z obavy, že její příznivci zároveň odmítají závěry II. vatikánského koncilu.

Druhý vatikánský koncil provedl řadu rozsáhlých změn v katolickém rituálu a praxi – mimo jiné umožnil, aby se mše sloužila v lidovém jazyce. Frakce katolíků, kteří se kvůli II. vatikánskému koncilu od církve odštěpili, už před Benediktovým prohlášením pokračovala v sloužení latinské mše.

Nyní musí kněží, aby mohli používat latinskou mši, získat povolení od místního biskupa, který se také musí ujistit, že ti, kdo používají latinskou mši, přijímají závěry II. vatikánského koncilu.

20.07.2021 05:20 Daniel Žingor138Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova