Praha Jeruzalém

Palestinské arabské skupiny v Pásmu Gazy varovaly Izrael před překročením červené linie v politice vůči Jeruzalému.

Autor: Dalit Halevi , 21. července 2021 5:07

Podle libanonského listu Al-Akhbar vyslaly palestinské arabské skupiny přes prostředníky Izraeli důrazný vzkaz, v němž ho varují před pokusy překročit „červené linie“ v jeho politice vůči Jeruzalému a pásmu Gazy.

Tento vzkaz byl vyslán v reakci na nepředání katarského grantu do pásma Gazy v předvečer svátku Íd al-Adhá. Izrael zabránil převodu peněz určených na podporu rodin v nouzi a tvrdí, že část z nich dostává Hamas.

Hamas se postavil proti izraelskému návrhu převést katarský grant prostřednictvím nákupních lístků na potraviny prostřednictvím Světového potravinového programu OSN a vyjádřil také nespokojenost s nesouhlasem Palestinské samosprávy s převodem peněz do pásma Gazy prostřednictvím jejích bank.

Kromě toho noviny informovaly, že ministerstvo sociálního rozvoje v Ramalláhu snížilo příspěvky ze čtyř plateb ročně na tři, a to kvůli finanční krizi, krácení finančních prostředků ze strany Izraele a zpoždění příspěvků od EU.

Katar v posledních letech poskytl stovky milionů dolarů na zaplacení elektřiny v pásmu, výstavbu nových silnic a nemocnic, pomohl Hamasu pokrýt platy jeho státních zaměstnanců a poskytoval měsíční stipendia chudým rodinám.

Nedávný jedenáctidenní konflikt mezi Izraelem a Hamasem však situaci změnil a Jeruzalém od té doby nesouhlasí s tím, aby do enklávy z Dauhá tyto dotace takto proudily.

Poslední dotace ve výši 10 milionů dolarů z Kataru se do Gazy dostala na začátku května, tedy ještě před posledním kolem bojů mezi Izraelem a Hamasem.

Po operaci Guardian of the Walls bylo oznámeno, že Izrael plánuje přehodnotit způsob, jakým katarské peníze do Gazy vstupují, aby bylo zajištěno, že prostředky půjdou potřebným obyvatelům pásma a nikoli do rukou Hamasu.

22.07.2021 05:19 Daniel Žingor136Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova