Praha Jeruzalém

V první polovině roku 2021 se podařilo získat rekordní objem finančních prostředků, přičemž většina peněz proudila do společností zabývajících se kybernetickou bezpečností a fintechem.

Autor: Naama Barak, Israel21c, 19. července 2021

První polovina roku 2021 byla pro izraelské high-tech společnosti slibná, když získaly rekordních 11,9 miliardy dolarů – více než 10,3 miliardy dolarů získaných za celý rok 2020.

Celkem 38 transakcí, z nichž každá přesáhla 100 milionů dolarů, dokončených v první polovině roku, představovalo přibližně 50 % získaného kapitálu, přičemž většina kapitálu investorů směřovala do společností zabývajících se kybernetickou bezpečností a fintechem, ukazují údaje z nedávno zveřejněného přehledu IVC-Meitar Tech Review.

Přehled, který vydává výzkumné centrum IVC a společnost Meitar zabývající se špičkovými technologiemi, rizikovým kapitálem a právem, hodnotí fundraising, fúze a akvizice a kapitálové trhy a poskytuje analýzu místních aktivit v oblasti špičkových technologií.

V první polovině roku 2021 se také zvýšila aktivita izraelských high-tech firem na amerických, izraelských a dalších veřejných trzích, což se projevilo dosud nejvyšším počtem IPO, transakcí SPAC a následných nabídek v tomto období. Tel avivská burza přilákala 35 ze 48 uskutečněných IPO, americké veřejné trhy 12 a Londýn jednu.

Mezitím transakce v oblasti fúzí a akvizic v první polovině roku 2021 dosáhly přibližně 4 miliard USD, což je podobné jako ve stejném období předchozího roku. Největšími akvizicemi byly MyHeritage (koupená společností Francisco Partners za 600 milionů USD) a Prospera a VDOO, které získaly společnosti Valmont a JFrog, každá za 300 milionů USD.

„Startup Nation chce být národem, který expanduje. Firmy v Izraeli se snaží vyrovnat svým protějškům v Silicon Valley. Všechny tyto jednorožčí společnosti, včetně těch, které vstoupily na burzu, budou muset dokázat, že si své vysoké ocenění zaslouží,“ poznamenal Itay Frishman ze společnosti Meitar.

„Až donedávna se většina izraelských společností prodávala nebo oceňovala na základě snů a slibů. Dnes je izraelský trh špičkových technologií připraven na další fázi. Konečný výsledek bude prověřen v následujících letech. Slova zůstanou na papíře a trh ukáže, jaké budou reálné příjmy a další zrychlený růst. Budoucnost ukáže, zda to, co vidíme, bude skutečné.“

22.07.2021 06:08 Daniel Žingor115Zdroj: United with Israel

Klíčová slova