Praha Jeruzalém

Putin cítí, že Washington není nakloněn izraelským úderům na Sýrii, což Rusku otevírá cestu k tomu, aby veřejně vyjádřilo svůj nesouhlas.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 25. července 2021

Ruské ministerstvo obrany vydalo vzácné veřejné prohlášení, v němž oslavuje úspěch syrského systému protivzdušné obrany proti raketám vypáleným izraelským letectvem minulý týden, což znamená změnu v tom, jak bude Rusko reagovat na izraelské letecké údery proti místům v Sýrii podporovaným Íránem.

Londýnský arabský list Asharq Al-Awsat uvedl, že Rusko zaujímá agresivnější postoj vůči izraelským leteckým úderům, přičemž zdroj listu sdělil, že americký prezident Joe Biden vojenské akce Izraele nepodporuje.

Podle tohoto zdroje ruský prezident Vladimir Putin cítí, že Washington není izraelským úderům nakloněn, což Rusku otevírá cestu k tomu, aby veřejně vyjádřilo svůj nesouhlas.

Rusko poskytlo Sýrii pokročilé systémy protiraketové obrany, uvedl zdroj s odkazem na „7 z 8 raket“ odpálených izraelským letectvem, které byly podle ruských médií začátkem července úspěšně sestřeleny.

Putinovi „došla trpělivost“ s izraelskými údery, dodal zdroj.

Minulý týden Vadim Kolet, zástupce vedoucího ruského centra pro usmíření v Sýrii, uvedl, že systémy protiraketové obrany darované Sýrii z Moskvy zachytily a zničily rakety odpálené IAF.

„Dvě stíhačky F-16 izraelského letectva provedly úder čtyřmi řízenými střelami na objekty v provincii Homs ze vzdušného prostoru Libanonu,“ řekl Kolet ruské státní tiskové službě Tass. „Všechny čtyři střely byly zničeny syrskou protivzdušnou obranou, přičemž byly použity systémy Buk-2ME ruské výroby.“

Sýrské ministerstvo zahraničí požádalo OSN a mezinárodní společenství, aby izraelské údery odsoudily, s tvrzením, že jsou porušením suverenity země.

„Syrská arabská republika opakovaně vyzvala Radu bezpečnosti, aby odsoudila opakované izraelské útoky na její… územní celistvost a aby přijala rozhodná a okamžitá opatření k potlačení těchto útoků a pohnala Izrael k odpovědnosti,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

„(Sýrie) znovu upozornila Izrael na nebezpečné důsledky jeho neustálých útoků a činí jej za ně plně odpovědným,“ pokračovalo prohlášení.

Od začátku syrské občanské války v roce 2011 provedl Izrael v zemi stovky leteckých útoků.

Většina útoků byla zaměřena na Íránem podporovaná teroristická a zpravodajská stanoviště.

26.07.2021 05:29 Daniel Žingor369Zdroj: World Israel News

Klíčová slova