Praha Jeruzalém

Zakladatelé společnosti Ben & Jerry’s: Jednoznačně podporujeme rozhodnutí společnosti ukončit podnikání na okupovaných územích.

Autor: Elad Benari , 29. července 2021

Bennett Cohen a Jerry Greenfield, kteří v roce 1978 založili společnost Ben & Jerry’s, ve středu zveřejnili v deníku The New York Times článek v souvislosti s rozhodnutím společnosti Unilever pozastavit prodej zmrzliny v Judeji a Samaří.

Cohen a Greenfield, kteří v roce 2000 prodali společnost Ben & Jerry’s firmě Unilever, v článku napsali, že jsou „hrdými Židy“ a podporovateli Izraele, ale zároveň dodali, že „je možné podporovat Izrael a zároveň vystupovat proti některé jeho politice, stejně jako jsme vystupovali proti politice americké vlády“.

„Jako takoví jednoznačně podporujeme rozhodnutí společnosti ukončit podnikání na okupovaných územích, která mezinárodní společenství včetně OSN považuje za nelegální okupaci,“ napsali.

„Přestože již nemáme žádnou provozní kontrolu nad společností, kterou jsme v roce 1978 založili, jsme na její krok hrdí a věříme, že stojí na správné straně historie. Podle našeho názoru je ukončení prodeje zmrzliny na okupovaných územích jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které společnost ve své 43leté historii učinila. Od společnosti to bylo obzvlášť odvážné. Přestože nepochybně věděla, že reakce bude rychlá a silná, společnost Ben & Jerry’s se odhodlala k tomuto kroku, aby sladila své podnikání a činnost se svými pokrokovými hodnotami,“ dodali.

„To, že rozhodnutí společnosti podporujeme, není rozporuplné ani antisemitské. Ve skutečnosti se domníváme, že tento čin může a měl by být vnímán jako podpora konceptu spravedlnosti a lidských práv, což jsou základní principy judaismu.“

„Společnost ve svém prohlášení vytvořila kontrast mezi demokratickým územím Izraele a územími, která Izrael okupuje. Rozhodnutí zastavit prodej mimo demokratické hranice Izraele není bojkotem Izraele. Prohlášení společnosti Ben & Jerry’s nepodpořilo hnutí bojkotu, divestic a sankcí,“ zdůraznili.

Společnost Unilever vyvolala minulý týden rozruch, když oznámila, že zastaví prodej zmrzliny Ben & Jerry’s na území, které společnost nazvala „okupovanými palestinskými územími“.

Řada řetězců supermarketů v reakci na toto kontroverzní rozhodnutí oznámila, že výrobky Ben & Jerry’s již nebudou prodávat. Patří mezi ně například supermarkety Glatt Express, Seasons, Morton Williams Supermarkets, Gristede’s Supermarkets a další.

Kromě toho proti společnosti Ben & Jerry’s zakročilo několik amerických států. Texaský státní kontrolor tento čtvrtek oznámil, že vláda zkoumá, zda zmrzlinářská společnost Ben & Jerry’s neporušila státní zákony proti BDS.

Na Floridě guvernér Ron DeSantis vyzval Státní správní radu (SBA), aby společnosti Ben & Jerry’s a Unilever okamžitě zařadila na seznam společností, které pokračují v prověřování a bojkotují Izrael, a zahájila proces zařazení obou společností na seznam prověřovaných společností, které bojkotují Izrael.

V úterý generální ředitel společnosti Unilever Alan Jope informoval předsedu Ligy proti hanobení (ADL) Jonathana Greenblatta, že jeho společnost nepodporuje hnutí BDS.

Jope v dopise Greenblattovi napsal, že společnost Unilever zachovává „silný a dlouhodobý závazek vůči podnikání v Izraeli“ a že se společnost „těší na investice do našeho podnikání v Izraeli i v budoucnu“.

Mezitím předsedkyně představenstva společnosti Ben & Jerry’s Anuradha Mittalová popřela, že by rozhodnutí společnosti přestat prodávat zmrzlinu v izraelských komunitách v Judeji a Samaří bylo antisemitské.

„Jsem hrdá na to, že společnost Ben & Jerry’s zaujala postoj k ukončení prodeje své zmrzliny na okupovaných palestinských územích,“ uvedla Mittalová na Twitteru.

„Toto opatření není antisemitské. Nejsem antisemita. Podlá nenávist, která na mě byla vhozena, mě nezastraší. Prosím pracujte pro mír – ne pro nenávist!“ dodala.

29.07.2021 05:27 Daniel Žingor131Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News