Praha Jeruzalém

Čtyři plavidla identifikovaná jako ropné tankery oznámila téměř současně, že „nejsou pod kontrolou“, tvrdí britská agentura.

Od: Arutz Sheva, 03. srpna 2021 22:21

Námořní incident, ke kterému došlo ve čtvrtek odpoledne u pobřeží Fudžajry ve Spojených arabských emirátech, může být potenciálním únosem, uvedla britská agentura.

Během incidentu bylo napadeno nejméně jedno plavidlo a čtyři další hlásily „ztrátu kontroly“, což je pravděpodobně íránský útok na západní zájmy v regionu.

Čtyři z plavidel byla identifikována jako ropné tankery Queen Ematha, Golden Brilliant, Jag Pooja a Abyss. Všechna oznámila prostřednictvím svých sledovacích zařízení automatického identifikačního systému, že „nejsou pod kontrolou“, uvedl portál MarineTraffic.com.

Obvykle takováto oznámení znamenají, že plavidlo ztratilo energii a není schopno kormidlovat.

Britská agentura pro námořní obchod varovala, že existují obavy z „možného únosu“ poté, co pět lodí ve stejné oblasti oznámilo ztrátu své kontroly a na jedno z plavidel se údajně nalodilo osm nebo devět ozbrojenců.

Zatím není jasné, zda byla při incidentu zraněna některá z posádek lodí nebo zda Izrael vlastní či provozuje některé z těchto plavidel. Podle zdrojů ze SAE plul Golden Brilliant pod vlajkou Singapuru. Tato loď utrpěla poškození poté, co se střetla s podvodní minou nebo zbraní.

Pátá flotila americké armády se sídlem na Středním východě ani britské ministerstvo obrany na žádost Ynetu o komentář bezprostředně neodpověděly.

Kromě toho emirátská vláda incident bezprostředně nepotvrdila. Podle deníku Israel Hayom země vydala k této záležitosti příkaz mlčet.

Íránská tisková agentura IRNA v reakci na incident citovala mluvčího íránského ministerstva zahraničí Saída Chatibzádeho, který uvedl, že série incidentů je „zcela podezřelá“ a bez okolků odmítl podezření, že by se na ní jeho země nějak podílela.

„Íránské námořní síly jsou připraveny poskytnout pomoc a záchranu v tomto regionu,“ citoval Khatibzadeh.

Později v úterý večer íránská tisková agentura Fars oznámila, že jedno z plavidel bylo zadrženo v Ománském zálivu.

Israel Hayom zároveň poznamenaly, že útok mohl být proveden buď přímo Íránem, nebo některým z íránských spojenců v regionu, jako jsou Hútíové nebo Hizballáh, a že vše nemuselo proběhnout podle předem připraveného plánu.

V přístavu Fudžajra se mezitím u ománského pobřeží nachází loď MV Mercer Street, na kterou zaútočil Írán v pátek.

04.08.2021 05:33 Daniel Žingor149Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova