Praha Jeruzalém

Za 15 let vyplatila Palestinská samospráva Abdulláhu Barghútímu, teroristovi, který sestrojil bombu a je zodpovědný za vraždu 67 lidí při různých útocích, souhrnnou částku 285 571 dolarů. Každý měsíc mu PA vyplácí plat ve výši 2 255 dolarů (7 300 šekelů).

Od: TPS, 8. srpna 2021

V pondělí uplyne 20 let od útoku na jeruzalémskou pizzerii Sbarro, při kterém bylo zavražděno 15 lidí a 130 osob bylo zraněno.

Jako odměnu za provedení útoku vyplácí Palestinská samospráva (PA) každý měsíc uvězněným teroristům a rodinám mrtvých teroristů, kteří se na útoku podíleli, celkem 8 006 dolarů (25 800 NIS), uvedla organizace Palestinian Media Watch (PMW).

 

Za 15 let vyplatila Palestinská samospráva Abdulláhu Barghútímu, teroristovi, který sestrojil bombu a je zodpovědný za vraždu 67 lidí při různých útocích, souhrnnou částku 285 571 dolarů. Každý měsíc mu PA vyplácí plat ve výši 2 255 dolarů (7 300 šekelů).

Kromě toho PA vyplatila rodině sebevražedného atentátníka Izz al-Dína Šuheila al-Masrího 68 498 dolarů. Každý měsíc Palestinská samospráva nadále vyplácí jeho rodině příspěvek ve výši 432 dolarů (1 400 NIS).

Je důležité poznamenat, že minimální mzda v Palestinské autonomii činí 1 450 šekelů měsíčně (440 USD).

Všechny platby činí dohromady závratných 1 183 257 USD.

Výplaty měsíčních platů uvězněným teroristům v PA jsou kodifikovány v zákoně o vězních a propuštěných vězních v PA z roku 2004 a v nařízeních vydaných na základě tohoto zákona.

„Rozhodnutí vlády č. 23 pro rok 2010 o nařízení o vyplácení měsíčního platu vězňům“ tak stanoví platový tarif, který PA vyplácí vězněným teroristům, včetně dodatečných výhod pro ženaté teroristy, teroristy, kteří mají děti a teroristy, kteří jsou obyvateli nebo občany Státu Izrael.

Kromě otázky plateb stanoví článek 4 zákona o vězních, že Palestinská samospráva nepodepíše mírovou dohodu „bez propuštění všech vězňů“, včetně teroristů, jako je Abdulláh Barghútí a stovky dalších jemu podobných teroristů, kteří jsou zodpovědní za zabití tisíců lidí.

Platby PA rodinám mrtvých teroristů nejsou upraveny zákonem a jsou prováděny na základě vnitřních předpisů Institutu OOP pro péči o rodiny mučedníků a raněných, který je plně financován PA.

Jedním z hlavních teroristů při útoku na restauraci Sbarro byla Ahlam Tamimiová. Tamimi se přiznal k výběru cíle útoku a k navedení sebevražedného atentátníka do restaurace. Přestože byla Tamimiová odsouzena k 15 kumulovaným doživotním trestům, žije poté, co byla propuštěna v rámci první části dohody, za propuštění uneseného vojáka IDF Gilada Šalita, v současné době v Jordánsku.

Před svým propuštěním poskytla Tamimi rozhovor izraelským Channel 1 a rozhovor byl vysílán v PA TV. Po vysvětlení, že to byla ona, kdo vybral cíl útoku, byla Tamimi dotázána, zda ví, kolik dětí bylo při útoku zabito. Když slyšela, že bylo zavražděno osm dětí, se Tamimiová široce usmála.

USA po ní pátrají, protože dva z patnácti zabitých při útoku byli občané USA. Další čtyři občané USA byli při útoku zraněni.

09.08.2021 05:48 Daniel Žingor153Zdroj: World Israel News

Klíčová slova