Praha Jeruzalém

„EU by měla ukončit svou chorobnou posedlost židovským státem a přestat financovat protiizraelské projekty a nevládní organizace,“ řekl generální ředitel Im Tirtzu Matan Peleg.

Autor: Eytan Meir, Im Tirtzu, 12. srpna 2021.

Evropská unie financovala nelegální stavby v samařském regionu Guš Ecion, které postavil odsouzený terorista, odhalila ve středu proizraelská wathdog skupina Im Tirtzu.

Rizq Salah, který v roce 1990 zavraždil vojáka IDF Guye Friedmana, byl v roce 2013 Izraelem propuštěn v rámci iniciativy zprostředkované USA, jejímž cílem bylo obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.

V roce 2019 agentura Ynet uvedla, že Salah dostal od izraelské civilní správy povolení obdělávat půdu v Guš Ecionu poblíž židovské obce Netiv Ha’avot.

Arabská redakce Im Tirtzu nyní odhalila, že tu Salah postavil nelegální stavby, které nesou logo Evropské unie. Na stavbách jsou také loga Oxfamu, celosvětového hnutí proti chudobě, které bojkotuje Izrael a palestinské nevládní organizace Společnost pro rozvoj venkovských žen.

Podle Im Tirtzu zástupci izraelské civilní správy uznali, že stavby postavené Salahem jsou skutečně nelegální a musí být zbourány.

Mnozí v Izraeli již dlouho odsuzují financování nelegální palestinské výstavby v Oblasti C v Judeji a Samaří ze strany Evropské unie, které kritici považují za prostředek k faktickému vytvoření palestinského státu.

Generální ředitel Im Tirtzu Matan Peleg se proti EU ohradil a vyzval civilní správu k okamžité demolici nelegálních staveb.

„Je to další případ, kdy Evropská unie využívá těžce vydělané daně svých občanů, aby poškodila bezpečnost Izraele,“ řekl Peleg.

„EU musí ukončit svou chorobnou posedlost židovským státem a přestat financovat protiizraelské projekty a nevládní organizace. Izrael není boxovací pytel, na kterém by si EU mohla vybíjet svou antisemitskou agresi.“

„Vyzýváme civilní správu, aby tyto stavby okamžitě zbourala a ukončila rozbujelou nelegální výstavbu v Oblasti C,“ dodal s odkazem na území spravované Izraelem podle dohod z Osla.

13.08.2021 06:18 Daniel Žingor289Zdroj: United with Israel