Praha Jeruzalém

„Nebudeme tolerovat útoky jakéhokoli druhu, bez ohledu na to, jak jsou nepatrné,“ prohlásil Bennett právě před rokem…

Autor: Ido Ben Porat , 17. srpna 2021 13:05

Premiér Naftali Bennett a ministr obrany Benny Gantz nařídili IDF, aby se zdržely reakce na včerejší raketový útok na město Sderot na periferii Gazy.

Tento příkaz je v rozporu s praxí převládající v posledních letech, včetně období předchozí vlády, kdy IDF reagovala na každý jednotlivý případ raketového ostřelování z Gazy, včetně vypouštění zápalných balonů. Někdy byla reakce pouze „symbolická“, ale IDF na teroristické útoky vždy nějakým způsobem zareagovala.

Loni v červnu současný premiér – tehdy v opozici – slíbil, že pokud bude u moci, nebude s obyvateli obcí na okraji Gazy zacházeno jako s občany druhé kategorie. „Nebudeme tolerovat násilné útoky jakéhokoli druhu, bez ohledu na to, jak jsou drobné,“ prohlásil. „Naše trpělivost je u konce.“ Bennett hovořil na oficiální vzpomínkové bohoslužbě za vojáky, kteří padli během operace Ochranné ostří. „V Gaze si budou muset zvyknout na jiný druh izraelského přístupu – na přístup ofenzivy, na nové způsoby jednání,“ řekl tehdy Bennett když popisoval, jak by postupoval, kdyby dostal volnou ruku.

V pondělí byla z Gazy na Izrael vypálena raketa a k odpovědnosti se přihlásila teroristická organizace Islámský džihád, která uvedla, že útok byl pomstou za zabití čtyř palestinských teroristů, které zastřelily jednotky IDF v Džanínu při operaci, jejímž cílem bylo zatčení několika hledaných mužů. Raketu zachytil protiraketový štít Iron Dome během pohřbu dvou z teroristů.

V projevu bezprostředně po raketovém útoku vyzval šéf regionální rady Sedot Negev Tamir Eidan vládu k tvrdé reakci. „Opět jsme svědky toho, jak si teroristické organizace dovolují otevřeně útočit na izraelské obyvatele. Nesmíme tolerovat situaci, kdy na nás střílejí z Gazy, a požadujeme, aby vláda neprodleně tvrdě a okamžitě reagovala a srazila každého, kdo se nám pokusí ublížit.“

18.08.2021 06:33 Daniel Žingor187Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova