Praha Jeruzalém

Gantz vzkazuje zahraničním diplomatům, aby připravili „plán B“ proti íránským jaderným snahám.

Od: All Israel News, 26. srpna 2021

Během středečního brífinku v Tel Avivu sdělil izraelský ministr obrany Benny Gantz 60 velvyslancům a zahraničním diplomatům, že Írán dělí dva měsíce od získání materiálů potřebných k výrobě jaderné bomby.

Gantz vyzval mezinárodní společenství, aby připravilo „plán B“, který by zastavil závod íránského režimu na cestě k získání jaderné bomby.

„Nevíme, zda bude íránský režim ochoten podepsat dohodu a vrátit se k jednacímu stolu, a mezinárodní společenství musí vytvořit životaschopný „plán B“, aby zastavilo Írán v jeho cestě k jaderné zbrani,“ řekl Gantz.

Izraelská vláda v poslední době zvýšila své diplomatické úsilí s cílem zabránit Íránu ve vývoji jaderné zbraně. Na začátku srpna Gantz varoval, že Írán dělí pouhých 10 týdnů od shromáždění dostatečného množství materiálu pro výrobu jaderné bomby.

Obnovené varování izraelského ministra obrany přichází před nadcházejícím čtvrtečním setkáním izraelského premiéra Naftaliho Bennetta s americkým prezidentem Joem Bidenem ve Washingtonu.

Na rozdíl od bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se Bennettova vláda, v otázce íránské jaderné hrozby, více zaměřuje na koordinaci a spolupráci s Washingtonem. Jeruzalém však vnímá íránskou hrozbu s mnohem větší naléhavostí než Washington, a to kvůli výslovným a opakovaným hrozbám íránského režimu, že vymaže židovský stát z mapy.

„Írán má v úmyslu zničit Izrael a pracuje na vývoji prostředků, jak toho dosáhnout,“ řekl Gantz mezinárodním diplomatům v Tel Avivu.

Bidenova administrativa podle všeho podporuje oživení íránské jaderné dohody z roku 2015, izraelská vláda kontroverzní dohodu stále více považuje za irelevantní a zastaralou.

Gantz zdůraznil, že Izrael dává přednost diplomatickému řešení íránské jaderné hrozby.

„Nakonec je cílem dosáhnout delší, silnější a širší dohody, než byla ta předchozí. Íránský jaderný program by mohl podnítit závody ve zbrojení v regionu i na celém světě,“ řekl Gantz.

Izraelský ministr obrany nicméně naznačil, že Jeruzalém nevylučuje vojenskou akci, pokud všechny ostatní možnosti selžou.

„Stát Izrael má prostředky k tomu, aby jednal a nebude váhat, aby tak učinil – nevylučuji, že Izrael bude muset v budoucnu jednat, aby zabránil jadernému Íránu,“ prohlásil Gantz.

Izraelský ministr obrany připomněl mezinárodnímu publiku nedávný smrtící útok Íránu na obchodní loď Mercer Street, který si vyžádal životy rumunského kapitána lodi a britského člena posádky.

„Podle našeho odhadu byl bezpilotní letoun použitý při útoku na Mercer Street vypuštěn z íránského území a schválen íránským vedením,“ řekl Gantz.

Gantz mezinárodnímu společenství sdělil, že navzdory mezinárodním sankcím íránský režim za posledních pět let více než zdvojnásobil své vojenské investice z 22 miliard na 49 miliard dolarů.

Gantz se rovněž zabýval destabilizujícími aktivitami Íránu a jeho teroristického zástupce Hizballáhu v Libanonu

„Každý druhý dům v Libanonu slouží ke skladování tisíců raket a střel. Írán a Hizballáh využívají krize v Libanonu a podkopávají libanonskou vládu,“ řekl Gantz.

Gantz během svého brífinku zdůraznil, že Írán vyzbrojený jadernými zbraněmi by byl schopen dramaticky vystupňovat svou již tak značnou agresi na celém Blízkém východě.

„Všechny dosavadní agresivní činy Íránu byly prováděny bez jaderného potenciálu. Představte si, co se stane, pokud Írán jaderných schopností dosáhne?“ Kladl Gantz řečnickou otázku.

Zatímco Gantz a Bennett pracují na diplomatické frontě, Izraelské obranné síly údajně urychlují přípravy na případný vojenský úder na íránská jaderná zařízení v případě, že diplomacie nedokáže zastavit závod ajatolláhova režimu na cestě k získání jaderných zbraní.

Náčelník generálního štábu IDF Aviv Kochavi informoval vojenské zpravodaje o íránské hrozbě.

„Pokrok v íránském jaderném programu vedl IDF k urychlení operačních plánů a nedávno schválený obranný rozpočet je určen k řešení této situace,“ řekl Kochavi.

Izrael je zatím jedinou zemí na světě, která zneškodnila jaderná zařízení nepřátelských zemí. V roce 1981 izraelské letectvo bombardovalo irácký jaderný reaktor Osirak poté, co Saddám Husajn hrozil vymazáním Izraele z mapy. V roce 2007 Izrael bombardoval tajný syrský jaderný reaktor poté, co tehdejší Bushova administrativa odmítla jednat.

29.08.2021 05:21 Daniel Žingor171Zdroj: All Israel news

Klíčová slova